А ви знали, що на картопляному відварі виходить чудове тісто? Тому ніколи не виливайте воду, якій варилася картопля!
Із картопляного відвару виходить чудове дріжджове тісто. Завдяки тому, що у відварі міститься крохмаль та інші речовини, тісто виходить пухким, гарно сходить, довго не черствіє. Якщо готуєте солону випічку, наприклад, біляші або пиріжки з лівером чи капустою, додайте до тіста 1 столову ложку цукру. Це потрібно для того, щоб дріжджі почали діяти, і тісто зійшло. Якщо хочете напекти солодких пиріжків, цукру потрібно додати більше.
Також на картопляному відварі можна готувати тісто на вареники. Для цього можна зварити картоплю (для начинки). Коли вона буде готова, воду з неї (окріп) вилити у борошно і замісити заварне тісто, додавши ложку-дві олії. Спершу потрібно вимішувати ложкою. А коли трохи охолоне – місити руками. Далі загорнути тісто у торбинку, щоб відпочило хвилин 15. Тим часом приготувати з картоплі начинку (розім’яти, додати смажену цибулю, паштет, сир – що любите). Заварне тісто на картопляному відварі виходить еластичне, варенички дуже легко ліпляться, не розварюються. Їх можна заморожувати.
Біляші на картопляному відварі
- 2-3 картоплини, 2 скл. води, 1 цибулина, 1 яйце, 40 г дріжджів, 0,5 ч. ложки сіль, 1 ч. ложка цукру, 1 ст. ложка горілки, 2 ст. ложки олії, борошно. Для начинки: м’ясний фарш, 1 цибулина, 1 ст. ложка масла, 0,5 скл. холодної води.
Рецепт Наталі
Спробуйте також приготувати інші біляші та страви на картопляному відварі:
- Псевдобіляші. Дуже смачні, хоч і без м’яса!
- Не виливайте картопляний відвар! Зробіть пиріжки, біляші, вареники або пампухи