Маковія

На Спаса лихе з дому виганяють, а благополуччя приманюють

У Серпні святкують Спаса тричі: Медовий Спас, Яблучний і Горіховий. Під час кожного з цих свят виконують особливі ритуали на щастя, здоров'я і добробут.

На Медовий Спас цілюща роса

Перший Спас святкують 1 серпня. У народі він має три назви.

  1. Медовий Спас. Цього дня у церквах святять мед, мак, воду і квіти. Наші предки вважали, що після Першого Спаса бджоли почи­нають приносити «неправильний» мед, а тому поспішали його зібра­ти. Цей мед вважався особливо ці­лющим, а вживали його винятково після освячення в церкві. Цього дня заведено дарувати один одному ба­ночки з такими ароматними ласо­щами, пекти медові коржики і пря­ники, варити медовуху.
  2. Мокрий Спас. Крім того, 14 серпня у церквах святять воду. Освячена цього дня вода цінується не менше за стрітенську і вважається надзвичайно корисною проти усіх хвороб. Через традицію освячувати воду, колодязі і навколишні водойми Перший Спас ще називають Мокрим, або На воді. Вважається, що навіть роса в цей день цілюща, дарує здоров’я, фізичні і душевні сили, змиває гріхи, нако­пичену втому і негативну енергію.
  3. Третя назва цього свята – Маковей, Маковий Спас. Адже цього дня освячують мак, а на святковий стіл ставлять страви з маком. Наші пращури вірили, що розсипавши по кутках дому освячені макові зернят­ка, можна захистити своє житло від ворогів, пристріту і сварок. Колись освяченим на Спаса маком обсипали «всяку новопримножену тварину», приказуючи: «Щоб було в господар­стві стільки тварин, як у маківці зер­нин».

Освячені на Спаса яблука здійснюють бажання

Другий Спас – Яблучний – свят­кують 6 серпня. За традицією до цього дня не їдять яблука і страви з них. Донедавна вважалося, що коли батьки порушили цю заборону, то їхні діти, потрапивши в рай, будуть позбавлені всіляких ласощів. Тому наші предки чекали Другого Спаса, щоб уранці зібрати яблука, віднести їх до церкви для освячення, а потім їсти. На свято готують пісні страви:

  • яблучні пироги,
  • компоти,
  • варен­ня,
  • шарлотки,
  • яблука, запе­чені з медом та прянощами,
  • груші в сиропі тощо.

Обов’язково цього дня треба пригостити яблуками дітей та нужденних. Вважається, що пригос­тивши жебраків, матимеш наступного року добрий урожай. А що ще­дріше роздасте яблука, то добрішим буде Всевишній до покійних роди­чів.

Наші предки вірили, що яблу­ка на Спаса мають чарівні власти­вості, тому загадували бажання, пе­ред тим як з’їсти освячене яблуко. А ще з’їдене цього дня яблуко зміцнює здоров’я.

Спасівські горіхові віники зцілюють від хвороб

Третій Спас – Горіховий, або Хлібний – святкують 16 серпня. До цього дня у лісі достигали горіхи і їх починали збирати. За народними спостереженнями, в один і той же рік не могло бути врожаю і на горіхи, і на хліб. А тому врожай горіхів передвіщав добрий урожай хліба на­ступного року. На Горіховий Спас із ліщини заготовляли віники для лаз­ні. Вважалося, що за їхньою допомо­гою зцілювалися від найважчих хво­роб. Сушити такі віники треба було подалі від інших.

Попри те, що багато хто називає цей Спас Горіховим, головна його на­зва – Хлібний. За традицією, цього дня закінчується збирання хлібів і пе­чуть перший коровай з борошна но­вого врожаю. Хліб разом з горіхами відносять у храм для освячення, а по­тім їдять усією сім’єю. У деяких облас­тях нашої країни досі є обряд, коли за­лишки першої хлібини загортають у ганчірочку і кладуть за ікону. Таким чином «приманюють» у дім благопо­луччя, оберігають сім’ю від голоду. Пекли цього дня хліб для малозабез­печених, пригощали горіхами рідних і перехожих, на вечерю подавали пиро­ги з горіхами та іншими
дарами літа.

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook