Для серця
Плоди глоду містять антиоксиданти, тому сприяють покращенню кровообігу, регулюють скорочення серцевого м’яза та допомагають очистити судини. Урсолова кислота виявляє кардіостимулюючу дію та розширює судини, підтримує тонус серця. Тому найчастіше плоди глоду використовують для лікування:
- стенокардії;
- гіпертонії;
- аритмії;
- інфаркту міокарда.
Для нервів
Біологічно активні речовини, що входять до складу плодів глоду, виявляють заспокійливу дію, позитивно впливаючи на нервову систему, що дає можливість ефективного застосувати їх при:
- стресі;
- безсонні;
- лікуванні епілепсії та неврозів;
- хронічній втомі;
- психоемоційних порушеннях.
Чай, відвар чи настій заспокоює нервову систему, знімає надмірну напругу, розслабляє.
Від болю, “цукру” і токсинів
Препарати на основі глоду знижують рівень цукру, тому їх рекомендують людям, які страждають від цукрового діабету.
Пектин, який міститься у плодах, вирізняється здатністю очищувати організм, виводячи з нього шкідливі речовини, у тому числі солі важких металів.
Спазмолітичні властивості плодів глоду допоможуть зняти головний біль, болі в попереку, плечах, лопатках.
Регулює травлення і цикл
Глід також допоможе позбавитися від проблем системи травлення, таких як діарея, біль у животі, панкреатит, гастрит. Наприклад, при панкреатиті плоди глоду в чистому вигляді жують після їди.
Плоди глоду знайшли застосування у гінекології для лікування порушень менструального циклу, неврозів під час клімаксу.
Чай із плодів глоду при регулярному вживанні сприяє профілактиці грипу, посилюючи імунітет в цілому.
Протипокази
Препарати глоду протипоказані при:
- артеріальній гіпотензії;
- брадикардії;
- підвищеному згортанні крові;
- важких захворюваннях нирок;
- вагітності;
- лактації.
Надмірне й тривале споживання плодів глоду може призвести до зниження артеріального тиску, уповільнення пульсу, порушення ритму серцевих скорочень та пригнічення центральної нервової системи. Тому дозування й тривалість лікування мають строго призначатися лікарем.
Відвар, чай і настоянка з глоду
Ягоди глоду можна висушити на сонці або у сушарці за температури 50 ОС, зберігати у полотняних або паперових торбинках. Готують з них відвар, настоянку або просто вживають у вигляді чаю.
- ВІДВАР ІЗ ПЛОДІВ ГЛОДУ (для зняття нервового напруження, нормалізації сну, заспокоєння, відновлення сил). 1 ст. ложку ягід глоду залити 200 мл окропу, поставити на водяну баню на 30 хв. Зняти, накрити кришкою, тати настоятися 15 хв. Пити по 1/3 скл. 3 рази на день за 30 хв до їди.
- ЧАЙ ІЗ ГЛОДУ ДЛЯ ЗНИЖЕННЯ ТИСКУ (для поліпшення стану серця і судин, усунення проблем зі сном, нормалізації роботи нервової системи, зниження тиску). 1 ст. ложку сушених квітів глоду залити 300 мл окропу, настояти 20 хв, процідити, пити по 100 мл тричі на добу.
- СПИРТОВА НАСТОЯНКА ДЛЯ СЕРЦЯ І СУДИН, ГІПЕРТОНІЇ І СТЕНОКАРДІЇ. 1 скл. свіжих ягід глоду, 4 ст. ложки квітів глоду, 200 г спирту (70%). Ягоди трохи потовкти у дерев’яній ступці, додати квіти і залити спиртом. Поставити у темне місце на 21 день. Процідити, зберігати у темному місці. Вживати по 1 ч. ложці, розвівши у воді, тричі на день до їди.