Маєте хронічний панкреатит? Ось що вам допоможе…

Осінь – пора, коли дають про себе знати хронічні недуги, не виняток й шлунково-кишкові захворювання, до прикладу, панкреатит. Це захворювання може вкласти людину й на лікарняне ліжко.

Як запобігти осінньому загостренню, що можна їсти, а від чого слід відмовитися, розповідає гастроентеролог Олександра Юровська.

–Запалення підшлункової залози називають панкреатитом, сама назва цього органу походить від латинського «панкреас». За цього захворювання порушується утворення травних ферментів, а також гормону інсуліну й інших гормонів, поступово руйнується її внутрішня тканина.

Панкреатит може розвитися як ускладнення багатьох захворювань, приміром, вірусного гепатиту, сепсису, гнійно-запальних процесів, дизентерії, хронічного тонзиліту, захворювань печінки, шлунка, кишківника.

Зловживання масними, гострими, смаженими стравами, прянощами, концентрованими бульйонами, ягодами та фруктами у великій кількості – це теж причини панкреатиту. Втім, ворогом номер один для підшлункової є вживання алкоголю, особливо у великих дозах.

Як дає про себе знати панкреатит

Починається панкреатит раптово, сигналізує дошкульним болем у верхній половині живота, над пупком і в лівому підребер’ї. Іноді людині здається , що біль немов оперізує, «розливається» по всьому животу, віддає в різні частини тіла – поперек, ліву половину грудей, ліву руку й ногу. Супутниками панкреатиту можуть бути здуття живота, дещо підвищена температура, нудота й блювання. Випорожнення загалом рідкі. Якщо людина скаржиться на ці симптоми, без лікаря чи шпиталізації не обійтися.

Найперше, що потрібно підшлунковій, – це спокій, тому ліпше лягти у ліжко й поголодувати впродовж однієї-двох діб. Дозволяється потроху пити теплу переварену воду, можна лужну мінеральну негазовану, як-от Лужанська, Поляна Квасова, Боржомі.

Повільно з третього дня слід вводити ощадне харчування: перетерті каші, краще підійде гречана та рисова, але на воді. Можна овочеве пюре з моркви, гарбуза, можна додати трішки картоплі. Також не зашкодять сухарики з несолодким чаєм. Із четвертого дня можна додавати потроху вершкове масло, несвіжий білий хліб, перетертий сир і молоко. Через чотири-п’ять днів – додати м’ясо й рибу нежирних сортів у вигляді парових фрикадельок.

На такій розвантажувальній дієті варто побути два тижні. Третього тижня можна вводити у меню фруктові киселі, соки, розведені наполовину водою, печені яблука. Пізніше – зрілі свіжі фрукти солодких сортів. Через місяць-півтора хворому рекомендуємо перейти на дієту № 5п – так звану панкреатичну.

Їжте маленькими порціями, але часто

Їсти хворим варто невеликими порціями, але п’ять-шість разів на добу, адже це сприяє нормальному ритму роботи травних залоз і допомагає підшлунковій залозі працювати в щадному режимі.

Варто обмежити кількість цукру, меду, солодощів та вилучити з раціону маргарин, кислі й гострі страви, білоголову капусту, бобові, редиску, редьку, щавель, цибулю, часник, каву, шоколад, міцний чай, газовані напої.

Дозволяються страви, приготовлені на парі або відварені, корисні нежирні сорти м’яса, парові яєчні омлети, молоко, знежирений некислий сир, зварені на воді або наполовину розведеному водою молоці каші, пюре з овочів з невеликим вмістом клітковини, компоти з перетертими свіжими або сушеними фруктами, неміцний чай з молоком або лимоном, відвар шипшини.

Корисно також долучити лікувальну фізкультуру, а саме: ходьбу, ранкову зарядку. Лікувальна фізкультура зміцнює нервову систему, підвищує життєвий тонус, нормалізує, а згодом і пришвидшує обмін речовин, активізує кровообіг в органах черевної порожнини, лагідно «масажує» підшлункову залозу, поліпшуючи її функцію. Добре було б й провести оздоровчий курс фітотерапії та споживання препаратів і сумішей, що містять живі молочнокислі бактерії (біфідум-бактерин, пробіотик ентерожерміна).

Поради фітотерапевтів

Спосіб № 1. Половину склянки вівса (можна пластівців) і 1 ч. л. насіння льону залити в термосі 0,5 л окропу, настояти 2-3 години. Підігріти, процідити гарячим і вилити знову в термос. Випити за 2-3 рази натще. Приймають настій щодня протягом місяця. За потреби курс лікування повторюють через 2-3 місяці.

Спосіб № 2. Змішати в рівних частинах квіти календули й траву безсмертника. Дві столових ложки суміші залити 0,5 л окропу, настояти ніч. Вранці прокип’ятити протягом 5 хв. й настояти ще годину. Приймати по півсклянки 3-5 разів на день за 20 хв. до їди.

Спосіб № 3. Одну столову ложку подрібненої трави кульбаби (ще ліпше з корінням) залити склянкою окропу й кип’ятити близько 15 хв. Настояти 30-40 хв., пити по 1 ст. л. кілька разів на день до їди.

Настій лопуха

Одну столову ложку подрібненого кореня залити 200 мл окропу, настояти 2-3 години. Випити ковтками протягом дня по третині склянки в перервах між прийомами їжі. Цей рецепт помічний як за панкреатиту, так і в разі цукрового діабету.

Настій кропиви

Заварити склянкою окропу 1 ст. л. сухого подрібненого листя. Настояти в теплому місці 2 години. Пити по півсклянки тричі на день за 30 хв. до їди.

Відвар дивосилу

Заварити 1 ст. л. коріння в одній склянці окропу. Кип’ятити 30 хв. Настояти до охолодження. Пити по 1 ст. л. двічі-тричі на день до їди.

Компреси

У разі болю на ділянку підшлункової залози накласти компрес з блакитної глини.

Задля послаблення болю застосовують таку суміш: трава звіробою звичайного, м’яти перцевої, собачої кропиви серцевої (по 20 г) і листків рути запашної (10 г). Дві столових ложки суміші залити 400 мл води, витримати 10 хв. на водяній бані в закритому посуді. Пити теплим по чверті-половині склянки за 30 хв. до їди.

Від хронічного панкреатиту помічні такі засоби: 1) настій трави парила звичайного. 2 ст. л. сировини залити 400 мл окропу, настояти у глиняному горщику в теплому місці протягом двох годин. Процідити. Приймати по чверті-половині склянки 4 рази на день до їди. 2) порошок із суміші коренів кульбаби лікарської, кореневищ зілля татарського (татарнику) (по  50 г), трави кропиви дводомної, чебрецю звичайного, м’яти перцевої й шишок хмелю звичайного (по 25 г). 5 ст. л. порошку змішати з 200 г меду. Вживати по 1-2 ч. л. на день упродовж місяця.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook