З готовою польською маковою начинкою дуже зручно робити пироги, завиванці, рулети, маківники. Вона з тіста не витікає і тримається купки. Але ж і коштує! А я тепер готую таку начинку сама – виходить один в один, як купована. Рецепт знайшла в youtube у польської блогерки. Таку макову начинку можна зберігати два-три дні в холодильнику.
Макова начинка
- 250 г сухого маку, 25 г цукру, 60 г рідкого меду, 25 г подрібненого мигдалю, 50 г мелених горіхів, родзинки, цукати, цедра лимона й апельсина – загалом 200 г, 60 г масла, 1 ч. ложка мигдальної есенції або іншого ароматизатора.
Сухий мак всипати у гарячу воду (треба багато, десь 2 л) і проварити приблизно 40 хв без кришки. Відкинути на сито з марлею, зцідити, відтиснути, скрутивши марлю. Перемішати з цукром і перемолоти двічі через м’ясорубку з дрібним ситом. Додати решту складників.
Родзинки й цукати не замочувала: вони увібрали вологу, яка лишилася після варіння маку і яку не змогла віддушити.
До цієї маси перед самим використання потрібно додати збиті на круту піну білки (або яйце), можна під час збивання білків додати пакетик ванільного цукру (16 г).
Рецепт і фото Наталії Витягловської
Радимо також інші рецепти приготування макової начинки:
- Як швидко перетерти і запарити мак без макітри і макогона
- Маківник на слойці. Печу на всі свята вже більше п’яти років