1 класичний бісквіт з додаванням цедри лимона діаметром 24 см, 1 порція лимонного курда, 300 г сиру маскарпоне, 300 мл вершків 30%, 2 ст. ложки пудри, 2 ст. ложки лимонного соку, 100 г чорниць.
Для лимонного пуншу: 50 мл рому. 1 ст. ложка цукру, 1/2 лимона, 100 мл окропу.
Лимонний курд: 4 яйця, 4 лимони, цедра та сік, 150 г вершкового масла кімнатної температури, 50 г масла, 200 г цукру.
Цукор та цедру добре розтерти. Додати 150 г масла та збити. Додати яйця та лимонний сік і ще раз добре збити. Поставити посуд з масою на водяну баню та прогрівати на середньому вогні, весь час помішуючи, до загусання маси. Протерти загуслий курд через мілке сито, видаляючи цедру. Додати 50 г масла в гарячий протертий курд і мішати до повного розчинення масла.
Бісквіт розрізати на три рівні коржі. Приготувати лимонний пунш для просочення. У чашці змішати окріп, цукор та мішати до повного розчинення цукру. Додати лимонний сік та ром. Добре перемішати.
Приготувати крем: вершки, маскарпоне і цукрову пудру добре збити. Продовжувати збивати, додаючи по ложці лимонний курд й лимонний сік.
Нижній корж бісквіту щедро просочити лимонним пуншем, зверху розподілити приблизно 1/5 крему, скропити лимонним курдом й рівномірно розподілити половину чорниць.
Накрити ягоди з кремом другим коржем, знову просочити лимонним пуншем, зверху розподілити приблизно 1/5 крему, скропити лимонним курдом й рівномірно розподілити решту чорниць. Накрити торт третім коржем, знову просочити зверху лимонним пуншем, зверху та по боках розподілити приблизно половину крему, що залишився. Поставити решту крему і лимонний торт в холодильник на годину. Дістати лимонний торт з холодильника й викласти на поверхню та боки торту решту крему. Розподілити та розгладити. Прикрасити за бажанням.
Пекла і фотографувала Оксана Ющук