заварний крем

15 рецептів заварного крему на будь-який смак

Ми зібрали для вас різноманітні рецепти заварного крему: від класичного і бабусиного до кавового, горіхового, англійського і крему-глясе.

Апельсиновий заварний крем

  • 1 пачка ванільного цукру, 20 г борошна, 500 г холодного молока, 80 г цукру, 120 г масла, терта апельсинова цедра.

Ванілін змішати з борошном, розвести молоком, додати цукор. Суміш кип’ятити протягом 2-3 хвилин (з моменту закипання), безперервно помішуючи, до густого стану. До гарячої маси додати терту апельсинову цедру, попередньо змішану з 40 г цукру, і вимісити до повного охолодження. До  холодного крему додати і перемішати вершкове масло.

Заварний крем з білим шоколадом

  • 90 г натертого на дрібній тертці шоколаду, 4 яєчних жовтки, 50 г цукру, 225 мл молока, 75 мл жирних вершків.

У маленькій мисці збийте вінчиком  4 яєчних жовтки і 50 г цукру. Поставити дволітрову каструлю на великий вогонь, довести в ній до кипіння 225 мл молока і 75 мл жирних вершків. Влити невелику кількість гарячої молочної суміші в яєчну суміш. Повільно влити яєчну суміш в гарячу молочну суміш в каструлі. Швидко перемішати, щоб не утворилося грудок. Зменшити вогонь і варити, постійно помішуючи, хвилин 5. Суміш повинна злегка загуснути. Температура суміші повинна бути 67 °С, нe доводьте її до кипіння, інакше вона звурдиться. Вилити суміш у потертий шоколад, добре перемішати (білий шоколад розтопиться). Перелити заварний крем в соусник і подавати до столу теплим. Можна поставити в холодильник і подавати пізніше.

Заварний крем “Бабусин”

  • 5 яєць, 1 скл. молока, 1/2 скл. цукру, 1 п. ванільного цукру, 2 ст. ложки борошна, 200 г масла.

Борошно перемішати з цукром і вбити яйця, все добре розмішати міксером і додати ванілін. Закип’ятити молоко і помішуючи влити в яєчну масу. Поставити в мікрохвильову піч і прогрівати 7-10 хвилин помішуючи кожні 2 хвилини. Отриману кашку збити міксером і поставити охолоджуватися (не в холодильник). Масло добре збити міксером і по одній столовій ложці додавати остиглу кашку, весь час помішуючи. Виходить дуже смачний і ніжний крем. Якщо додати масла 300-400 г, то крем буде ще смачнішим  і ніжнішим. Можете називати це не заварним кремом, але це просто і смачно.

Універсальний заварний крем

  • 2 скл. молока, 2 яйця, 3 ст. ложки борошна, 1 скл. цукру.

1 скл. молока + яйця + борошно перемішати. В суміші можуть залишитися грудки, але не звертайте на них уваги – вони розійдуться вкінці. 1 скл. молока + цукор з’єднати в каструлі і довести до повільного кипіння. У киплячу суміш влити яєчну суміш і довести до кипіння, постійно помішуючи. Вимкнути і не переставати помішувати – через кілька хвилин крем готовий.

Ягідний заварний крем

  • 400 мл вершків або жирного молока, 1 ст. ложка ванільної есенції, 4 жовтки, 1 ст. ложка цукру, 100 г будь-яких ягід, гіркий шоколад.

Налити вершки (або жирне молоко) і ванільну есенцію в маленьку каструльку і закип’ятити. Тим часом збити жовтки і цукор. Вилити гарячі вершки на жовтки і добре збити. Перелити все назад в каструлю (попередньо вимиту і висушену) і довести до кипіння на маленькому вогні, постійно помішуючи поки крем не загусне. Зняти з вогню і постійно помішувати, поки крем не охолоне. У холодильнику крем простоїть близько трьох днів. Щоб зробити смачний десерт, додайте у крем будь-яких ягід і половину плитки розтопленого гіркого шоколаду. Також цим кремом добре промащувати торти.

Кавовий заварний крем

  • 1 скл. міцної кави (приготувати з 2 ст. ложок меленої кави), 3 ст. ложки цукру, 2 жовтки, 2 ст. ложки (30 г) борошна, 0,5 скл. 20% вершків, 50 г масла.

1 ст. ложку цукру підрум’янити на сковороді, додати трохи гарячої води, зварити сироп і змішати з кавою. Зарум’янений цукор надає крему темніший відтінок. Жовтки збити з цукром, що залишився, додати борошна, змішати спочатку з холодними вершками, потім з кавою і прогрівати до загустіння. Додати масло і охолодити. Готуючи крем з розчинною кавою, зварити молочний крем і заправити його кавою.

Крохмальний заварний крем

  • 1,5 скл. молока, 3 жовтки, 1 ст. ложка картопляного крохмалю, 150 г цукру, ванілін на кінчику ножа.

Збити охолоджені жовтки з цукром, додати молоко, залишаючи 3-4 ложки для розведення крохмалю, перемішати і, помішуючи, довести до кипіння. Не перестаючи помішувати, цівкою в киплячу суміш ввести змішаний з холодним молоком крохмаль і варити на малому вогні до густої і в’язкої маси. Охолодити, додати ванілін і добре розмішати.

Англійський заварний крем

  • 1 л молока, 500 г цукрової пудри, 16 жовтків, 1 п. ванільного цукру.

Розтерти жовтки з цукром і добре збити. Поставити посуд з жовтками на слабкий вогонь і, безперервно помішуючи влити молоко. Суміш добре прогріти, не доводячи до кипіння, і процідити крізь густе сито.

Заварний крем “Глясе”

  • 250 г масла, 150 г цукру, 40 г води, 3 яйця, ванілін на кінчику ножа, 1 ч. ложка коньяку або десертного вина.

Цукор змішати з водою (4: 1), довести до кипіння і кип’ятити до повного розчинення цукру. Охолоджені яйця збити до отримання стійкої пишної піни і, не припиняючи збивання, додати в неї тонкою цівкою гарячий сироп. Збивати доти, поки температура маси не знизиться до кімнатної. Збити м’яке масло до побіління. По ложці ввести яєчну масу. Вкінці збивання додати ванілін, коньяк або вино. При додаванні какао крем буде шоколадний.

Лимонний заварний крем

  • 100 г масла, 2 яйця, 150 г цукру, 3 лимони.

Яйця збити з цукром, перемішати з протертими на тертці лимонами, розм’якшеним вершковим маслом, перекласти в каструльку і варити при невеликому помішуванні на малому вогні до отримання в’язкої маси.

Заварний крем з лісовими горіхами

  • 120 г цукрової пудри, 4 жовтки, 0,5 п. ванільного цукру, 70-100 г молока, 150 г ядер лісових горіхів, 120 г масла.

Цукрову пудру, жовтки, ванільний цукор, молоко варити до отримання густої маси, потім охолодити її. До охолодженої маси додати підсмажені горіхи і м’яке вершкове масло, збити.

Молочний заварний крем з кавою

  • 1 л молока, 300 г цукрової пудри, 50 г натуральної підсмаженої кави, 10 жовтків, 30 г масла, 125 г борошна.

Каву дрібно змолоти, залити 1 скл. молока і проварити 8-10 хв на слабкому вогні, ретельно процідити. Змішати борошно з цукром і жовтками, поставити на слабкий вогонь, постійно розмішуючи вінчиком, і поступово ввести кавовий відвар і молоко, що залишилося. Тримати суміш на вогні, не припиняючи розмішувати, до загусання, потім заправити шматочком вершкового масла і зняти з вогню. Змішавши крем з вершковим маслом в співвідношенні 1:1, можна використовувати його як начинку для тортів.

Молочно-ванільний заварний крем

  • 2 яйця, 2 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки (30 г) борошна, 250 мл молока, ванільний цукор або ванілін, 30-50 г масла.

Яйця збити з цукром, додати борошно, 3-4 ст. ложки холодного молока і змішати в однорідну масу. Молоко довести до кипіння, змішати зі збитими яйцями, прогріти на плиті або водяній бані, постійно помішуючи, до кипіння (поки крем не загусне), додати масло, заправити ваніліном і швидко охолодити.

Горіховий заварний крем

  • 120 г мелених  ядер волоських горіхів, 100 г цукру, 150 г молока, 120 г масла, 0,5 п. ванільного цукру, 2 ч. ложки коньяку або рому.

Горіхи, цукор, молоко зварити в густу масу і охолодити. Збити масло, по ложці ввести заварний крем, ванільний цукор. Вкінці ввести ром або коньяк.

Шоколадно-апельсиновий заварний крем

  • 5 жовтків, 150 г цукру, 0,5 п. ванільного цукру, 200 г апельсинових цукатів (апельсинові шкірки в цукрі), 2 ч. ложки тертого шоколаду, 180 г масла.

Жовтки, цукор, ванілін, змішати, варити до густого стану і поставити в холодне місце. Апельсинову шкірку в цукрі (глазуровану) пропустити через м’ясорубку, змішати з тертим шоколадом і м’яким вершковим маслом. Обидві маси добре перемішати. Замість глазурованої апельсинової шкірки можна використовувати терту апельсинову цедру.

Радимо також приготувати крем за іншими перевіреними рецептами:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook