– Народна медицина здавна вважає кору дуба чудовим лікарським засобом. Чому?
– Річ у тім, що кора дуже багата на дубильні речовини, пектини, цукор, флавоноїди, крохмаль та інші речовини. Тому наші предки активно застосовували кору молодого дуба як в’яжучий, протиглисний та протизапальний засіб. Учені дослідили, що дубильні речовини, на які особливо багата кора, сприяють захисту слизової оболонки органів шлунково-кишкового тракту від подразнення. А вона також знімає запальні процеси і тамує біль.
– Коли і як правильно заготовляти та зберігати кору дуба?
– Кору, яка є цінною лікарською сировиною, традиційно заготовляють на початку весни, але до розпускання листя. Знімати її можна на лісосіках з порослі або з уже зрубаних молодих дубків. Зазвичай кору знімають пластами завдовжки до 30 сантиметрів. Для цього вгорі та знизу на стовбурі потрібно гострим ножем зробити два напівкруглі надрізи. Тоді з’єднати ці надрізи поздовжніми розрізами й акуратно кінчиком ножа відокремити кору від стовбура. Потім потрібно подбати про те, щоб правильно висушити сировину. Для цього її слід розстелити тонким шаром у гарно провітрюваному місці, яке водночас захищене від прямих сонячних променів.
Систематично сировину слід перевертати. Висушену кору найкраще зберігати у картонних коробках, джутових або бавовняних мішках в сухому місці, яке гарно провітрюється. Цілющі властивості вона зберігає до п’яти років.
– Як приготувати цілющий настій з кори?
– Найчастіше кору дуба використовують для приготування відварів. Для цього потрібно дві столові ложки подрібненої кори покласти в каструльку, залити окропом, якого знадобиться 200 мл, накрити кришкою й нагрівати на водяній бані протягом півгодини. Опісля зняти кришку і залишити на десять хвилин. Тоді процідити, відтиснути кору й долити кип’яченої води стільки, щоб було 200 мл відвару.
Його застосовують при стоматитах, запаленні слизової оболонки рота, горла. Полоскання цим відваром також дуже корисні для зміцнення зубів та ясен. Ним можна промивати і гнійні рани. Саме тому в давнину козаки брали з собою в походи кору, яку також застосовували і як засіб проти отруєння – якщо випити трішки відвару, то токсини не зможуть потрапити в організм і людині стане легше.
– У яких ще випадках радите вдатися до лікування за допомогою кори?
– Здавна травники знали, що відвар кори сприяє зменшенню потовиділення. Відтак люди, які потерпають від надмірного пітніння ніг, можуть приготувати ось такий засіб: 50 г подрібненої кори слід залити літром води, довести до кипіння й кип’ятити протягом 10 хвилин. Коли відвар охолоне, перелити у тазик і поставити туди на 15-20 хвилин ноги. Якщо робити такі ванночки щодня протягом двох тижнів, то потовиділення нормалізується.
– Подейкують, що наші прабабусі використовували кору для збереження краси. Це правда?
– Безумовно! У давнину дівчата й жінки використовували відвар кори як ополіскувач для волосся. Завдяки цьому волосяні цибулинки зміцнюються, отримують поживні речовини та вітаміни, а також такий ополіскувач сприяє усуненню надмірної жирності шкіри голови.
А для того, аби позбутися лупи, варто приготувати ось такий засіб: 100 г кори покласти в каструлю, додати жменьку цибулиння і літр води. Поставити на вогонь і, довівши до кипіння, варити протягом години. Тоді залишити настоюватися ще на півгодини, процідити й намочити волосся та шкіру голови. Легкими масажними рухами втерти відвар у шкіру голови, одягнути шапочку і залишити на півтори години. Опісля помити голову з шампунем та сполоскати відваром кори.
Перед застосуванням будь-яких засобів народної медицини проконсультуйтеся з лікарем!