Класична українська паска – це смак дитинства, він нереальний! Паска виходить пишна, здобна, волога, ароматна, в міру солодка і довго не черствіє і не кришиться. Причому наступного дня смак паски стає ще багатшим! Від цього рецепту паски усі господині у захваті!
Класична українська паска
- На 4 паски діаметром 13, 14, 14 і 16 см висотою 11-13 см.
- Опара: 0,5 л молока, 100 г дріжджів або 30 г сухих, 3 ст. ложки цукру (від загальної кількості), 8 ст. ложок борошна (від загальної кількості).
- Тісто: опара, 10 жовтків, 100 г домашньої сметани, 50 г смальцю (жиру), 150 г масла 82%, 50 мл олії, 0,5 ч. ложки солі, 300 г цукру (якщо любите солодшу – можна більше), 1 п. ванільного цукру 16 г, 1,5 кг борошна, 0,5 ч. ложки куркуми, цедра з 1 лимона, 1 ст. ложка горілки, 400 г сухофруктів.
Приготувати опару: у теплому молоці розчинити цукор та дріжджі (якщо сухі – додавати після борошна), додати борошно, перемішати до однорідності, накрити плівкою. Залишити в теплі на 30 хв.
Як замішувати тісто на паску
М’яке масло, розтоплений смалець, сметану, цукор, ваніль, сіль, жовтки з бити до розчинення цукру. Додати до опари, додати поступово просіяне борошно, куркуму, замішувати. Тісто має бути густим, але м’яким, не забитим борошном.
Стіл змастити олією, вимішувати тісто 15-20 хв, змащуючи час від часу стіл олією. Покласти в миску, накрити плівкою, залишити на 1,5 год.
Змастити руки олією, вимісити тісто. Додати горілку, цедру, ошпарені сухофрукти, 2 ст. ложки борошна, вимісити. Змастити олією, залишити на 1 год.
Як формувати і випікати паски
Форми для випікання змастити і вистелити пергаментом. Наповнити форми тістом не більше як на 1/3! Можна прикрасити паски декором з того ж тіста: хрестами, косами, квітами, пташечками (формувати як вузлики). В центр встромити довгу шпажку, щоб паска підходила рівно.
Коли паски виросли в 3 рази, змастити жовтком. Випікати при 160 ОС: маленькі – приблизно 30 хв, орієнтуйтеся на свою духовку!
Дістати з форми, охолодити на решітці, якщо високі – на боку, обертаючи час від часу, щоб не сіла.
Зверху на пасках – желатинова глазур.
Рецепт Лілії Цвіт, готувала і фотографувала Вікторія Шуклін
Радимо також інші перевірені рецепти паски від господинь:
- Паска польська з мигдалем та ромом
- “Бабусина паска” – найсмачніша! За цим рецептом пекла бабуся, мама, я, а тепер моя донька