Професійний фітнес-тренер Мандзяк Віктор у своєму блозі пояснив, чи можна їсти картоплю, коли худнете:
Погодьтесь, якщо людина продає на ринку яблука, то в спілкуванні на тему плодів, вона внушатиме Вам безмежну користь та перевагу над іншими фруктами саме зелено-червоного плоду. Ні, продавець яблук не аналізував хімичний склад продуктів та їхній вплив на організм наземних створінь, все прозаїчно: гроші.
Спішу Вас заспокоїти: картоплю я не продаю, навіть не вирощую, тому максимум об’єктивності.

Чи є картопля ворогом гарної фігури?
Для лінивих, що не бажають себе обтяжувати великою кількістю літер, пишу відразу:Вживайте картоплю, і будьте здоровими та стрункими.
Але ж я добре знаю, що серед моїх читачів є й такі, що люблять збагачуватись знаннями. Саме для вас я пишу далі…
Вперед!!! Беремось до аналізу коренеплоду, яким людство харчується близько 9 тисячоліть!
Людей бентежить, що картопля – то КРОХМАЛЬ.
Крохмаль не є якоюсь унікальною негативною особливістю картоплин – це всього лиш молекули глюкози, з’єднані між собою. Так-так, це саме та цілюща глюкоза, яка дуже потрібна нашому організму. Негатив полягає в тому, що надлишок глюкози з легкістю конвертується у “клятий” жир. Не спішіть з висновками, адже шановані всіма вівсяні пластівці містять в собі в ТРИ рази більше крохмалю! В картоплі 16-18% крохмалю. О це так!!!
Рухаємось далі!

Калорійність
Картопля: 77ккал.У тій же “вівсянці” калорій майже в П’ЯТЬ разів більше ніж в картоплі! Ого!!!
Справедливо відмітити, що мова йде про сирі продукти. При приготуванні “вівсянки” її калорійність “розбавляється” рідиною (молоко чи вода), тому не хвилюйтесь, вівсянка – хороший продукт.
Ще справедливо підмітити, що східно-американський коренеплод не особливо багатий на мікронутрієнти, що, звісно, є мінусом картоплі.

Глікемічний індекс
Кажуть, в картоплі ГІ високий.Я вже писав, що ГІ треба залишити діабетикам, бо для них він і розроблявся.
Чому фітнесисти трясуться над ГІ, не ясно. Чогось бояться, чогось невідомого?..
Кажуть, що їх може з’їсти страшний інсулін, чи щось таке. Ще вони вірять, що інсулін запасає жир. Не знають вони, бідні, що жир запасають не гормони, а набагато страшніший звір – переїдання. Гормони – всього лиш, регулятори наших дурних звичок.
Але, тим не менше, напишу і про глікемічний індекс, як би не було, низький ГІ – не мінус точно, та і людей з проблемою регуляції рівня цукру в крові в популяції чимало.
ГІ (на хлопський розум) – це здатність продукту піднімати рівень “цукру” в крові.
ГІ картоплі залежить від способу її приготування: п’юре, картопля фрі, печена картопля мають високий ГІ, а от варена “в мундирі” може посперечатись в цьму з тією ж “вівсянкою”.Діабетики майте на увазі: картопля «в мундирі» – ваш продукт.

Мабуть, все таки, ви сумніваєтесь в тому, що я не продаю на ринку картоплю: ну, не може бути так, щоб всі дієтологи, нутриціологи забороняли картоплю при схудненні, попри її “безобідність”.
В чому причина?
«Змішалось все: коні, люди…»
Нічого змішувати продукти зі стравами, нічого підміняти поняття!
Спішу внести ясність. Сам продукт – картопля цілком придатний до вживання на етапі зменшення жирових запасів організму, а псує його додавання жиру при приготуванні страв (масло до п’юре, смажіння на олії), що в рази збільшує її калорійність. Саме ЦЕ є причиною демонізації цього чудового продукту харчування, який безумовно має право бути на столі людей, що цінують здоров’я та бажають бути у формі.
ВИСНОВОК: Картопля талію береже, не псує.
Будьте у формі!