Мій дід ніколи не пив таблеток, від застуди лікувався хріновухою: наливав велику чарку, додавав ложечку перцю і солі і залпом випивав. Потім ситно обідав і лягав спати – і все як рукою знімало! Так само лікувався і від проносу. А ще іноді просто випивав чарочку хріновуху за обідом, бо смачно.
І теж завжди маю у льосі банку хріновухи. Помітив, що чарочка хріновухи покращує апетит, травлення і роботу жовчного, додає сил, гарно тонізує. Допомагає, коли промочив ноги, перемерз або розбирає застуда. Кажуть, допомагає при радикуліті, мігрені і ревматизмі.
Дідова хріновуха
1 л горілки, 200-300 г хрону, 2 ст. ложки меду, по 3 горошини чорного і духмяного перцю, 1 бутон гвоздики.
Хрін ретельно вимити, порізати брусочками, скласти у банку, додати мед (якщо густий – підігріти, щоб розтанув (але не нагрівати більше 40 ОС), додати перець і гвоздику, потрусити до розчинення меду. Долити решту горілки, потрусити. Поставити у темне прохолодне місце мінімум на 3 місяці – щоб була добра хріновуха, треба багато часу. Ще крще залишити на півроку. Тоді вона стане м’якою, прозорою і дуже корисною.