пісний пиріг фануропіта

Грецький пісний пиріг “Фануропіта”

У Греції є традиція випікати фануропіту, коли щось дуже сильно просиш у Бога. Печуть пиріг, несуть до церкви, після літургії роздають по шматочку людям, а решту несуть додому. Але його можна пекти і просто так у період посту, бо пиріг пісний і дуже смачний.

Назва пирога “Фануропіта” походить від імені святого Фанурія. У Греції є традиція: у день вшанування святого господиня несе пиріг у церкву, а після служби роздає усім охочим. У святого Фанурія просять допомоги знайти згубу або дізнатися правду. Але не треба чекати свята, аби спекти “Фануропіту”, адже це смачний пісний пиріг. При цьому зовсім простий і швидкий у приготуванні.

Пісний пиріг “Фануропіта”

  • Форма 18Х26 см.
  • 250 мл апельсинового соку (або сік + вода), 90 г олії, 120-150 г цукру, 250 г борошна, 10 г ванільного цукру, 15 г розпушувача, цедра 1 апельсина, 100-130 г суміші родзинок, кураги і журавлини, 50 г підсушених горіхів, 0,5 ч. ложки кориці або інших прянощів, дрібка куркуми.
Сухофрукти попередньо добре вимити, замочити у теплій воді або соку на 15 хв, добре просушити паперовим рушничком. Не в піст можна замочити в алкоголі на довший час (дуже смачно).
У мисочку просіяти борошно, додати розпушувач, цедру, дрібку солі, куркуму, спеції, сухофрукти, горіхи, цедру. У рідину (вичавити сік з апельсина і додати води, щоб разом було 250 мл, або 250 мл самого соку) додати цукор, олію, влити до борошняної суміші, розмішати ложкою до однорідності.
Порада господині. Сухофрукти можна брати будь-які, окрім чорносливу. Апельсинову цедру дати обов’язково, можна використати лимонний сік та цедру.
Рецепт і фото Тетяни Петришиної
Радимо також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook