Пляцок “Хризантема”. Розкішне поєднання шоколадного пісочного тіста з маком, кокосом, курагою та заварним кремом

Тільки уявіть: для цього розкішного десерту треба пекти лише один корж. Але який він неймовірний: тоненьке пісочне тісто, а на ньому макова, кокосова і начинка з кураги. А ще незвичайний заварний крем! Чудовий рецепт від відомої кондитерки!

Пляцок “Хризантема”

Форма 20Х30 см.

Шоколадне тісто

300 г борошна, 165 г масла, 3 жовтки, 75 г цукру, 25 г сметани (21%), 25 г какао, розпушувач (зверніть увагу на упаковку: якщо вказано, що на 18 г порошку взяти 500 г борошна, то знадобиться 9 г; якщо на 10 г – 500 г, тоді візьміть 6 г), дрібка солі.

Змішати просіяне борошно, сіль, какао та розпушувач, перетерти з маслом до крихти. Додати жовтки, цукор і сметану. Замісити тісто, розділити на 2 частини та залишити в холодильнику на 45 хв.

Макова маса

100 г сухого меленого маку, 40 г масла, 2 яйця, 50 г цукру, 20 г манної крупи.

Яйця збити з цукром. Додати розтоплене масло, акуратно вимішати. Досипати мак і манну крупу, перемішати.

Білки збити з цукром до стійких піків, додати просіяний крохмаль і кокосову стружку та перемішати.

Кокосова маса

3 білки, 100 г цукру, 100 г кокосової стружки, 15 г картопляного крохмалю. 
Білки збити з цукром до стійких піків, додати просіяний крохмаль і кокосову стружку та перемішати.

Маса з кураги

200 г кураги, 250 мл води, 50 г цукру. 

Промити курагу, проварити з цукром та водою 3-4 хв. Перетерти в блендері курагу та 70-100 мл відвару.

Скласти корж: у форму, вистелену пергаментом, на крупній тертці натерти частину тіста, викласти макову масу, кокосову, тоді – пюре з кураги. Зверху дотерти залишок тіста. Випікати 30 хв при температурі 180 C. Дати охолонути. Випікати другий корж. Я відразу робила все на 2 порції, випікала у великій формі та розрізала на 2 коржі.

Крем

400 мл відвару з кураги, 40 г ванільного або карамельного пудингу, 50 г цукру, дрібка куркуми, 1 ч. ложка цедри, 1 ст. ложка лимонного соку, 400 г масла.

У посудину, в якій будемо заварювати крем, висипати цукор, пудинг та куркуму. Долити трішки відвару, перемішати до однорідності та додати решту рідини. Проварити 1 хв. Накрити харчовою плівкою і залишити охолоджуватись. Масло збити до білого кольору, поступово докладати заварну масу та продовжувати збивати. Додати цедру та сік. Відкласти 1/5 крему.

Зібрати пляцок. На корж (натертим тісто вгору) викласти 4/5 крему, накрити корж (натертим тістом вниз). Верх і боки змастити кремом та посипати кокосовою стружкою. Залишити на 3 год при кімнатній температурі, тоді відправити в холодильник на 12-24 год.

Рецепт Лесі Кравецької. Пекла і фотографувала Юлія Якіб’юк

Спробуйте також приготувати:

Розкішний торт “Чорнобривці” з маком і кокосом. Один з найсмачніших, які будь-коли їла!

Святкові галицькі пляцки. Три найкращі рецепти від господині

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook