Кухня Рецепти

Святкові галицькі пляцки. Три найкращі рецепти від господині

Мабуть, немає смачнішої випічки, аніж галицькі пляцки! Деякі з них вже стали справжніми легендами і печуть їх далеко за межами Західної України. Ці три рецепти – саме такі, одні з найкращих! Смачнющий пляцок “Спокуса” з курагою та арахісом, вишукані “Чорнобривці” з кокосом і маком та яскраві “Циганські стежки” з кольоровими коржами і кремом з желе.

09.11.2020 17:12

“Спокуса”

Форма 18Х36 см. Бісквітні коржі: 7 яєць, 300 г цукру, 10 ст. ложок олії, 10 ст. ложок води, 1 п. розпушувача, 1 ч. ложка амонію, 50 г какао, 150 г борошна.

Яйця збити з цукром до пишності і додати решту інгредієнтів. Випікати при температурі 180 ОС до сухої зубочистки. (Пекла один корж і розрізала на два).

Пісочні коржі: 200 г маргарину, 350 г борошна, 2 ст. ложки сметани, 2 жовтки, 1 п. розпушувача. Додатково: 300 г кураги, 300 г арахісу (брала сирий і сама обсмажувала). 

Маргарин перетерти з половиною муки, додати жовтки і розпушувач, замісити м’яке тісто і поділити на 4 частини. 2 білки збити з 200 г цукру до стійких піків. Кожен корж змащувати білком і зверху посипати курагою і арахісом. Так спекти 4 коржі. Випікати 10-15 хв.

Крем 1: 300 г масла, 0,5 л вареного згущеного молока. Збити.

Крем 2: 0,5 л сметани, 200 г цукру, 1 п. ванільного цукру. Збити.

Збір пляцка: бісквітний корж, масляний крем, пісочний корж, сметанний крем і так ще три коржі, останній – бісквітний корж.

*****

“Чорнобривці” (за рецептом Лілії Цвіт)

Тісто: 800 г борошна, 350 г маргарину, 2 ч. ложки розпушувача, 400 г сметани, 50 г какао, 150 г цукру. 
Макова маса: 350 г маку, 100 г масла, 3 яйця, 100 г цукру. 
Кокосова маса: 200 г кокосової стружки, 6 білків, 200 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 50 г крохмалю.  
Крем: 6 жовтків, 160 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 30 г крохмалю, 800 мл молока, 1 ч. ложка цедри апельсина, 400 г масла. 
Тісто. Маргарин посікти з борошном, додати сметану, жовтки, цукор, борошно з розпушувачем і какао, швидко замісити тісто. Поділити тісто на 4 частини: 2 – для основи коржів і 2 – для верху коржів. Тісто для основи покласти в холодильник (мінімум на 1 год). Тісто для верху коржів покласти в морозильну камеру.Макова маса. Мак змолоти на кавомолці, залити 700 мл холодної води (має покрити) перемішати, довести до кипіння на малому вогні. Варити, помішуючи, до википання води (приблизно 10 хв), накрити кришкою до охолодження. Додати решту продуктів, перемішати.

Кокосова маса. Добре охолоджені білки збити у чистій посудині до пишної піни, додати цукор і ваніль, збити до стійких піків. Насамкінець додати крохмаль. Акуратно перемішати з кокосовою стружкою.

Коржі. Спекти потрібно 2 коржі на велике деко від духовки, потім розрізати їх навпіл. Вийде 4 коржі. Для одного коржа потрібно розкотити 1 частину тіста з холодильника, викласти половину макової маси (розрівняти), половину кокосової маси (розрівняти), затерти 1 частиною тіста з морозилки. Пекти при 170 ОС приблизно 30 хв. Зробити і спекти ще один такий корж. Після того, як коржі повністю охолонуть, розрізати їх напіл.

Крем. Молоко змішати з цукром, поставити на вогонь. Тим часом збити жовтки з рештою молока, борошном і крохмалем, щоб не було грудочок. Коли молоко закипить, тонкою цівкою влити жовткову масу, проварити до загусання. Накрити плівкою “в контакт”, дати повністю охолонути. Перед збиванням крем і масло мають бути однакової кімнатної температури! Масло збити добіла і пишності, по ложці додавати заварний крем, насамкінець додати ваніль і коньяк, збити до однорідності. Коржі і боки торта змастити кремом. Верх полити помадкою. Поставити у холодильник мінімум на 12 год.
*****

“Циганські стежки”

9 білків, 300 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 210 г борошна (1,5 скл.), 2 ч. ложки розпушувача, 230 мл олії (1 скл.), 4 жовтки, 2 ст. ложки борошна, 1 п. киселю вишневого (в порошку), 3 ст. ложки маку (сухого), 1 ст. ложка какао, 500 мл сметани цукрова пудра (до смаку), 10 г желатину, 5 п. желе (різного кольору), 1 л води.

Корж. Білки добре збити, поступово додати цукор, збиваючи далі (до стоячих піків). Додати ваніль і борошно, вимішане з порошком до печива. В кінці влити олію. Розділити тісто на 4 частини. До 1 додати жовтки і 2 ст. ложки борошна, до 2 – какао, до 3 – мак, до 4 – 1 п. киселю. Форму приблизно 22Х30 см змастити жиром, викладати по черзі по 2 ст. ложки кожного тіста одне на одне посередині дека. Випікати до “сухої палички”. Готовий охололий корж розрізати надвоє.

Крем-суфле. 4 п. желе різного кольору розвести у 200 мл окропу кожну, розлити в окремі форми. Коли застигне, порізати кубиками. 1 п. желе (лимонного) розвести у 200 мл окропу. Желатин залити холодною водою, коли набухне, розігріти, але не кип’ятити. Сметану (чи вершки) збити до пишності з пудрою. Вкінці влити охолоджені желатин та лимонне желе. Додати кубики желе. Вимішати.

Зібрати пляцок. У роз’ємну форму вкласти корж, вилити крем-суфле, прикрити другим коржем. Покласти у холодильник для застигання. Потім прикрасити по бажанню.

Фото і рецепти із записника Руслани Грабівчук

Спробуйте також приготувати:

Святкові пляцки. 8 чудових рецептів від гоподинь із Західної України

Найсмачніша випічка – з маком. 15 перевірених рецептів пляцків, тортів і пирогів із маком