Горіхова пора. Від яких хвороб допомагають горіхи

Ось кому лікарі радять їсти горіхи...

Кому треба їсти горіхи

Не лише смаковими якостями цінний волоський горіх, але й своїми лікувальними властивостями. Адже в ядрах міститься до 20% білка з усіма незамінними амінокислотами. Крім того, вітаміни Е та F, С, Р, токофероли, багатий мінеральний комплекс, зокрема залізо, кобальт, фосфор, фтор, мідь.

З огляду на це горіхи мають не лише неабияку харчову, а й лікувальну цінність: гартують захисні сили організму, стимулюють діяльність головного мозку, активізують м’язовий апарат, слугують захистом від застуд, раку, тромбофлебіту, атеросклерозу, хвороб травного тракту, старіння тощо.

Якщо порівняти кілограм горіха з іншими продуктами, то виявиться, що за поживністю він рівнозначний кілограму м’яса, риби, літру молока, кілограму хліба, картоплі та груш разом узятих. Ядро горіха за калорійністю поживніше від пшеничного хліба втричі, картоплі – в сім, молока – в одинадцять, а від плодів різних садових культур – майже в п’ятнадцять разів.

Отож щоранку давайте дітям 1 ложку волоських горіхів з медом як противірусний засіб. У такому поєднанні користь горіхів зростає багаторазово, й ця суміш помічна в разі залізодефіцитної анемії, підвищуючи рівень гемоглобіну природним шляхом.

Бабусям же й дідусям корисна від головного болю, склерозу, безсоння й гіпертонії. Норма для майбутніх мам – три горіхи, які позитивно впливають на повноцінний розвиток плода. В період годування достатньо двох горіхів, аби молоко стало жирним, поживним і солодким.

Літнім людям регулярне вживання горіхів поліпшить пам’ять і нормалізує роботу кишківника. І не варто боятися великого відсотка жиру, бо наявність жирних поліненасичених кислот (Омега-3 й Омега-6) знижує кількість жирів у крові. Тому горіхи рекомендовано також хворим на атеросклероз, гіпертонію та інші серцево-судинні недуги.

Горіхи: користь і шкода. Лікування. Здоров'я - Новини Рівного. Відео  on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»

Для очищення судин

Змішати волоські горіхи, подрібнені разом з родзинками й медом у рівних пропорціях (по 200 г), із соком половинки лимона. Вживати тричі на день по 1 ст. л. за 20 хв. до їди.

Від атеросклерозу

10 плодів волоських горіхів змішати з трьома зубчиками розтертого часнику, додати 1 ст. л. соняшникової олії, можна намащувати на хліб.

Від будь-яких патологій щитоподібної залози (горіхи містять велику кількість йоду) для лікування використовують настоянку перегородок з шести горіхів, які настоюють в 0,5 л горілки в темному місці два тижні. Потім настоянку проціджують і п’ють по 1 ст. л. двічі-тричі на день до їди. Щоб визначити нестачу йоду в організмі, потрібно на ніч зробити ним кілька смужок на плечі. Якщо до ранку вони зникнуть – йоду вам не вистачає.

Увага! Протипоказано вживати горіхи людям з алергією на горіхи та білок, нестравністю шлунка й кишковими розладами, підвищеним зсіданням крові. Зуби потрібно відразу чистити зубною пастою, щоб не руйнувати емаль.

Волоські горіхи з медом - користь і шкода для чоловіків, жінок, як  приймати, відео

Смачні наїдки з горіхом

Салат з моркви

2 морквини натерти на тертці з великими вічками, 2 яблук нарізати брусочками, все змішати з медом (1 ст. л.), лимонною цедрою та соком половини лимона, викласти у салатницю та посипати підсмаженими ядрами горіхів (2-3 ст. л.).

Салат зимовий

До натертої на тертці з грубими вічками морквини додати 3 ст. л. квашеної капусти, 1 ст. л. розсолу капусти, 1 ст. л. тертої редьки, по 2 ст. л. олії та журавлинного соку, подрібнені ядра 5 горіхів.

Салат із буряків з чорносливом

Печені чи зварені на парі буряки (500 г) натерти на тертці з великими вічками та скропити оцтом. Додати посічений попередньо запарений чорнослив (140 г) і подрібнені підсмажені горіхи (8 шт.). Заправити олією, сіллю, цукром.

Гарбузи з горіхами

Нарізані кубиками гарбузи (1 кг) злегка підсмажити в олії (50 мл), накривши, довести до м’якості, охолодити. Подаючи, полити підливою: ядра волоських горіхів (175 г) потовкти та розтерти з сіллю, додати оцет (3 ст. л.), товчений часник (2 зубки), прянощі.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook