Економні рецепти випічки: смачно, але недорого

Зараз такий час, коли доводиться економити. Але й сім'ю треба годувати, багато хто допомагає переселенцям та армії. Тому давні дешеві рецепти знову актуальні, особливо випічки.

Смажені пиріжки (тісто на воді)

0,5 л теплої води, 50 г дріжджів, 2 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки олії, 2 ст. ложки оцту, дрібка солі, борошно – скільки забере тісто.
У теплу воду додати дріжджі і цукор, розмішати до повного розчинення. Додати решту продуктів, замісити м’ягке тісто. Дати підрости у теплому місці. Начинку можна робити будь-яку, смажити на сковороді, на олії.

Простий швидкий пиріг з солодкою або солоною начинкою

250 мл води, 5 ст. ложок цукру (якщо начинка солона – зменшити), дрібка солі, 1 ст. ложка олії – закип’ятити, охолодити до ледь теплого, додати 50 г дріжджів, 1 яйце і борошна, щоб тісто не липло до рук, замісити і розділити на дві не рівних частини. Не чекати, поки тісто підійде – формувати пиріг одразу. Тому начинку потрібно приготувати раніше. Яблучна начинка: 5-6 середніх яблук порізати кубиками і протушити з 0,5 скл. цукру і корицею, охолодити.

Манник з яблуками

200 г манки, 200 г кефіру, 1-2 яйця, 0,5 скл. цукру, 0,5 ч. ложки соди погашеної оцтом.
Манку попередньо залити кефіром, щоб трішки постояла. Яблука порізати скибками та викласти поверх тіста. Випікати 30-40 хв при 185 ОС. Посипати пудрою.

Печиво на розсолі (виходить багато)

20 ст. ложок росолу (з-під маринованих помідорів або огірків), 1 ч. ложка соди перемішати. Додати 20 ст. ложок цукру. Перемішати. Додати 10 ст. ложок олії. Замісити тісто, як на вареники. Тоненько розкочувати, вирізати, випікати. Якщо печиво тоненьке – буде хрустке, а якщо товстіше – то тверде, але смачне і довго зберігається.

Пряники на кефірі та амонії

0,5 л кефіру, 2 ч. ложки соди (погасити оцтом), 1 ч. ложка амонію, 0,5 л цукру, 2 жовтки, 2 ст. ложки олії, борошно. Помадка: 3 білки збити з 2 скл. цукру.
Замісити тісто, щоб відставило від рук, розкотити, вирізати кружечки, спекти і вмочити помадку.

Коврижка на варенні

2 яйця, 200 г цукру (можна менше), 1 скл. кефіру (або кислого молока, або свіжого молока), 1 скл. варення, 2/3 ст. ложки соди (погасити 1 ст. ложкою оцту), 2 скл. борошна (може піти 2,5 скл, якщо варення не густе), 1 скл. посічених горіхів.

У холодне варення додати погашену оцтом соду, ретельно перемішати, залишити на 10 хв. Увага: варення за кілька хвилин почне сильно пінитися і “рости”, тому варто розмішувати у банці 0,7 л або більшій мисці. Яйця збити з цукром до пишної маси. Додати кефір, варення, борошно, збити. Тісто має бути густиною, як магазинна сметана. Якщо надто рідке, додайте ще 0,5 скл. борошна. Додати посічені горіхи, перемішати. Пекти у духовці при 170 ОС до сухого сірника або в мультиварці приблизно 1 год 45 хв (коли мине 1 год від початку випікання, злегка привідкрити кришку і глянути на готовність).

Коврижка виходить пишна, висока, щільна, але зовсім не гливка. Сода, хоч її і багато, абсолютно не відчувається! А ягідки з варення і горіхи додають вишуканого смаку.

Спробуйте також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook