Грінки з овочами
1 морквина, 1 цибулина, 2 картоплини, потерти на дрібній терці, посолити, додати 1 яйце. На скибку хліба класти масу і обсмажувати на олії, спочатку класти в олію намазану сторону, а потім перевертати.
Млинці панкейки на воді та молоці
- 1 яйце, 1 скл. борошна, 1 скл. молока (половину можна замінити водою), 1-2 ст. ложки цукру, дрібка солі, 3 ст. ложки олії, 1\3 ч. ложки соди (погасити).
Усе вимішати (консистенція щось середнє між млинцями та оладками), смажити на сухій розігрітій сковороді на маленькому вогні. Коли з’являться перші бульбашки, потрібно перевертати.
Котлети з квасолі
Квасолю замочити на ніч, відварити, підсмажити моркву з цибулею, перемолоти або блендером перемішати, додати або 2 яйця або крохаль, ще додати сиру потерту або подрібнену цибулю. Сформувати, запанірувати у борошні або сухарях. Можна готувати на пару, можна смажити, можна запікати. До них смакує підлива або томатна, або грибна. Якщо квасолі мало, то можна додати картоплю. Як варіант можна зрази зробити, начинивши квашеною капустою.
Вівсяні млинці
1 скл. вівсяних пластівців запарити 1 скл. окропу на 10 хв, додати 2 яйця, приправу до смаку, сіль перець, смажити на олії, викладаючи ложкою.
Макарони з морквою
2-3 морквини натерти на дрібній терці, протушкувати в олії (можна додати порізані пластинками гриби, якщо є), додати приправи (бажано мелену солодку паприку, грибну приправу, але не обов’язково, тільки обережно з сіллю, можна пересолити, бо вона є і у приправах). Зварити макарони, перемішати з морквою. Це дійсно дууже смачно!
Кулеша (5-літрова каструля з мінімум продуктів)
Жменьку м’яса, сала або трохи тушонки (200 г) дрібно порізати на кубики, підсмажити, кинути у киплячу воду, додати кілька лаврових листочків і горошин чорного перцю. 1 середню морквину і цибулину, 5 маленьких помідорів (заморожених, квашених, у своєму соку, томатного соку або пасти) – протушкувати з ложкою олії, зблендерувати в пюре, додати у киплячу воду. Підкислити: додати домашній соус ткемалі, можна чорнослив, сік з квашеної капусти, оцет, лимон, кислий огірок, якщо додавали квашені помідори – то підкислювати не треба.
Порізати 5 невеличких картоплин кубиком і 0,5 кл. рису, пшона, перловки або пшениці – щоб кулеша була густенька. Додати приправу до плову, 3 зубці часнику, заморожену зелень. Досить економно, смачно і виходить багато.
Дешеве заварне тісто на смажені або печені пиріжки, піцу
- 3 ст. ложки борошна, 3 ст. ложки олії, 1 скл. крутого окропу, 1 ст. ложка цукру, 40 г дріжджів, 1 ч. ложка солі, 1 скл. теплої води, борошно (скільки забере тісто).
3 ст. ложки борошна, 3 ст. ложки олії – залити 1 скл. крутого окропу, перемішати, охолодити. Додати 1 ст. ложку цукру, 40 г дріжджів, 1 ч. ложку солі, 1 скл. теплої води, борошно (скільки забере тісто). Дати підрости, формувати і пекти.
Спробуйте також приготувати:
- Заварне тісто для вареників, пельменів і чебуреків. Еластичне, смачне, а в морозилці не тріскається!
- Чудове тісто на вареники на картопляному відварі