Домашній житньо-пшеничний хліб
- 200 г борошна житнього, 300 г борошна пшеничного (+/-), 2 ст. ложки житнього солоду, 400 мл води (сироватки), 10 г дріжджів сухих, 1 ст. ложка кмину, 1 ст. ложка льону, 25 г (1 ст. ложка) цукру, 15 г (1,5 ч. ложки) солі, 20 мл (1 ст. ложка ) олії.
Два види борошна просіяти, додати солод, зробити заглиблення, влити теплу воду, всипати дріжджі, цукор, залишити на декілька хвилин для активації.
До тіста додати кмин, льон, сіль, замісити тісто (місити 5 хв), вкінці додати олію, замісити, залишити під рушником, щоб тісто удвічі виросло (приблизно 40 хв).
Тісто ще раз обім’яти, скласти досередини з усіх сторін.
Тісто покласти в кошик з рушником, присипаним борошном, швом догори на 40 хв.
Духовку розігріти до 220 градусів з деком. Хліб перевернути швом донизу на гаряче деко з пергаментом (можна присипати борошном). У духовці зробити паровий ефект (я ставлю на дно духовки сковороду з окропом).
Хліб випікати 10 хв, зменшити температуру до 180-200, забрати окріп і випікати 20-25 хв. Хліб виходить вагою 900 г.
Можна випікати у формі при 180-200 градусів без пари.
Рецепт і фото Тетяни Мельничук
Радимо також приготувати:
- Цибулевий пшенично-житній хліб
-
Житній “Бородинський” хліб на заквасці
Post Views: 300