приготування домашнього яблучного оцту

Домашній яблучний оцет – суперпродукт із “бракованих” яблук. І для салатів, і для здоров’я

Додавати ложку домашнього яблучного оцту і меду у склянку води і пити натще - це не тільки смачно, а й корисно. А ще чудово тонізує – краще, ніж кава! Я готую яблучний оцет за татовим рецептом. Це чудовий спосіб використати падалицю, биті, підгнилі або кислі яблука.

Яблучний оцет також використовую у косметичних цілях, адже яблучна кислота – це та ж популярна нині фруктова кислота, що допомагає відновленню клітин. Ним можна протирати обличчя (чудово відбілює шкіру) і ополіскувати волосся після фарбування.

Яблучний оцет

  • Будь-які яблука (згодяться недостиглі, биті, підгнилі, кислі, тверді), мед (1 ст. ложка на 1 кг яблук), шматок сухого житнього хліба.
  1. З помитих яблук зрізати гниль, хвостики і подрібнити (натерти, перемолоти) з насінням до кашки або дрібно порізати.
  2. Додати мед, перемішати, залишити на ЗО хв, щоб яблука пустили сік.
  3. Влити 1-2 скл. холодної води на 2,5 кг яблук (якщо яблука мелені – має бути густина рідкої пшеничної каші). Перекласти у трилітрову банку 2/3 об’єму. Занурити у яблучну кашу шматок сухого житнього хліба, горлечко обв’язати шматкою або марлею.
  4. Банку поставити у тепле темне місце (20-30 °С) на 10 днів, щодня струшувати.
  5. Відцідити рідину (схожа на мутний квас) через марлю, налити у пляшку або банку, горлечко обв’язати шматкою. Залишити на 40-60 днів у теплому темному місці. У результаті на поверхні рідини утвориться шапка-пінка, що має осісти на дно, а оцет стане прозорим.
  6. Процідити, перелити в інший посуд. Оцет готовий, міцність не більш як 5%. Смачний, підходить для заправки салатів.

Рецептом поділилася Ірина КУЗЬМІНА

Спробуйте також приготувати:

 

 

 

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook