Булочки зі штрейзелем
- 250 мл теплого молока, 30 г свіжих дріжджів, 100 г цукру, 50 г м’якого масла, 40 г олії, 1 яйце + 1 жовток, 500 г борошна, дрібка солі.
Штрейзель (солодка посипка): 50 г м’якого масла, 2 ст. ложки цукру, 4-5 ст. ложок борошна (борошно додаємо поступово і спочатку виделкою, а потім руками розминаємо до дрібних крихт).
Зробити опару: у теплому молоці розвести дріжджі, додати цукор і 3 ст. ложки борошна зі всієї кількості, добре розмішати і залишити в теплому місці на 15-20 хв.
Коли опара підросте, до неї додати яйця, масло, сіль і борошно, замісити тісто. Воно буде липнути до рук, борошна бажано не додавати більше, хіба 1-2 ст. ложки, добре вимішати і олію додати майже в кінці. Тісто повинно бути гладке і відлипати від рук (в мене цей процес забрав добрих 20 хв, але булочки від цього тільки виграють).
Покласти тісто в чисту посудину, змащену олією, і поставити в тепле місце на 1 год (тісто збільшиться в 2-2,5 раза). Опісля виробляти булочки: робити кульки і начиняти повидлом, класти на деко з пергаментом, накрити рушником даємо трішки постояти.
Змастити жовтком із додаванням молока (вершків), посипати щедро штрейзелем (солодкою посипкою). Випікати у попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 25-30 хв (до рум‘яного кольору).
Рецепт і фото Оксани Білінської
Радимо також приготувати пиріжки та булочки за іншими перевіреними рецептами від господинь:
- Булочки зі штрейзелем “Як пух”. Смачні навіть без начинки
- Найсмачніші пиріжки – із сиром! Ватрушки по-новому – зі штрейзелем