Чим небезпечні трансжири і в яких продуктах їх багато

Для нормальної роботи організму необхідні корисні жири, але проблема полягає в тому, що раціон харчування більшості людей містить занадто багато трансжирів. Що це і в яких продуктах вони містяться?

Нутриціолог Анна Грін на своїй сторінці в Instagram зазначила, що це “неправильні жири”, які бувають двох видів:

— виробляються природним шляхом в шлунково-кишковому тракті травоїдних тварин (корів, овець, кіз). Тому їх м’ясо, молоко, масло, сир, сметана містять трансізомери жирних кислот (трансжири).

— штучні — утворюються з рослинних масел в результаті промислового процесу гідрогенізації. І також частково в процесі рафінації (дезодорації) рослинних масел.

За словами експерта, трансжири містяться в 40-50% всіх продуктів, які ми купуємо. Це:

— маргарин і спред: лідери за кількістю трансжирів — містять до 50%;

— вершкове масло жирністю менше 82%;

— весь фастфуд (тому що він готується з використанням трансжирів і смажиться на рослинній олії, яке також їх утворює);

— напівфабрикати: пельмені, заморожена піца, тісто, котлети, нагетси;

— випічка і кондитерка: пиріжки, пончики, печиво, слойки, торти, цукерки, шоколад, тістечка, пряники, круасани, морозиво;

— снеки: чіпси, крекери, попкорн;

— соуси, майонези;

— перероблене м’ясо: ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, копчене м’ясо, м’ясні консерви;

7 найбільш небезпечних продуктів

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook