молода картопля

Чим корисна молода картопля та кому її не слід їсти

Сезон молодої картоплі стартував. Однак, чудовий смак — це далеко не все, що потрібно знати про молоду картоплю.

Картопля не тільки містить мало жиру, але і є хорошим джерелом вітамінів і мінералів. Коренеплід містить вітамін B1 (тіамін), який необхідний нашому організму для вивільнення енергії з вуглеводів і потрібен для здорової роботи серця. Картопля також містить інші вітаміни групи B, включаючи фолієву кислоту, які життєво важливі для здорових клітин і особливо необхідні вагітним жінкам.

Чому треба їсти молоду картоплю 

  1. Вміст клітковини в картоплі, особливо в шкірці, також є великою перевагою і може допомогти знизити ризик раку товстої кишки. Тому не рекомендується очищати молоду картоплю – краще варити її в шкірці.
  2. Картопля – хороше джерело антиоксидантів, які можуть знизити ризик хронічних захворювань, таких як хвороби серця, діабет.
  3. Картопля також є одним з основних харчових джерел вітаміну С, який допомагає боротися зі стресом, інфекціями, алергією та астмою.
  4. Резистентний крохмаль в картоплі може поліпшити травлення. Стійкий крохмаль з картоплі в основному перетворюється в бутират, який може допомогти пацієнтам із запальними захворюваннями кишківника, такими як хвороба Крона або виразковий коліт.

Радимо також прочитати: Картопля виводить свинець і радіацію, лікує гастрит і знижує тиск

Кому шкодить молода картопля

У молодій картоплі може бути багато нітратів, оскільки її вирощують в прискореному темпі, щоб встигнути в сезон. Куплений на ринку овоч краще замочити в холодній воді на пів години. Такий спосіб допоможе зменшити кількість шкідливих речовин на чверть.

Картопля також містить крохмалисті вуглеводи з невеликим вмістом білка. Вуглеводи в картоплі організм швидко перетравлює, а також вона має високий глікемічний індекс. Вони викликають стрибок, а потім падіння рівня цукру в крові і інсуліну. Цей ефект може змусити людей швидко відчути голод незабаром після їжі, що може привести до переїдання. Швидке підвищення рівня цукру в крові також може привести до збільшення вироблення інсуліну. Тому не рекомендується зловживати молодою картоплею тим, хто має діабет.

Як швидко почистити молоду картоплю 

  • Перед варінням молоду картоплю чистити необов’язково. Однак, це можна зробити легко і швидко: в поліетиленовий пакет насипати крупну сіль, покласти вимиту картоплю. Добре потерти, а потім промити бульби під струменем води.
  • Інший спосіб – занурити картоплю в дуже гарячу воду, а потім в дуже холодну, і шкірка відійде.

Радимо приготуватиШашлик з молодої картоплі

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook