Картопля не тільки містить мало жиру, але і є хорошим джерелом вітамінів і мінералів. Коренеплід містить вітамін B1 (тіамін), який необхідний нашому організму для вивільнення енергії з вуглеводів і потрібен для здорової роботи серця. Картопля також містить інші вітаміни групи B, включаючи фолієву кислоту, які життєво важливі для здорових клітин і особливо необхідні вагітним жінкам.
Чому треба їсти молоду картоплю
- Вміст клітковини в картоплі, особливо в шкірці, також є великою перевагою і може допомогти знизити ризик раку товстої кишки. Тому не рекомендується очищати молоду картоплю – краще варити її в шкірці.
- Картопля – хороше джерело антиоксидантів, які можуть знизити ризик хронічних захворювань, таких як хвороби серця, діабет.
- Картопля також є одним з основних харчових джерел вітаміну С, який допомагає боротися зі стресом, інфекціями, алергією та астмою.
- Резистентний крохмаль в картоплі може поліпшити травлення. Стійкий крохмаль з картоплі в основному перетворюється в бутират, який може допомогти пацієнтам із запальними захворюваннями кишківника, такими як хвороба Крона або виразковий коліт.
Радимо також прочитати: Картопля виводить свинець і радіацію, лікує гастрит і знижує тиск
Кому шкодить молода картопля
У молодій картоплі може бути багато нітратів, оскільки її вирощують в прискореному темпі, щоб встигнути в сезон. Куплений на ринку овоч краще замочити в холодній воді на пів години. Такий спосіб допоможе зменшити кількість шкідливих речовин на чверть.
Картопля також містить крохмалисті вуглеводи з невеликим вмістом білка. Вуглеводи в картоплі організм швидко перетравлює, а також вона має високий глікемічний індекс. Вони викликають стрибок, а потім падіння рівня цукру в крові і інсуліну. Цей ефект може змусити людей швидко відчути голод незабаром після їжі, що може привести до переїдання. Швидке підвищення рівня цукру в крові також може привести до збільшення вироблення інсуліну. Тому не рекомендується зловживати молодою картоплею тим, хто має діабет.
Як швидко почистити молоду картоплю
- Перед варінням молоду картоплю чистити необов’язково. Однак, це можна зробити легко і швидко: в поліетиленовий пакет насипати крупну сіль, покласти вимиту картоплю. Добре потерти, а потім промити бульби під струменем води.
- Інший спосіб – занурити картоплю в дуже гарячу воду, а потім в дуже холодну, і шкірка відійде.
Радимо приготувати: Шашлик з молодої картоплі