Взимку окрім мандаринів популярністю користується ще один південний фрукт – гранат.
Ласувати ним люблять і дорослі і діти, але часто виникає питання: їсти його з кісточками або без?
Американський лікар, експерт з правильного харчування Люсія Гарсіа спробувала відповісти на це питання. Медик переконана, що насіння граната настільки корисно для організму, що його можна жувати і ковтати.
За словами лікарки, такий метод поїдання граната (з кісточками) може максимізувати поглинання поживних речовин фрукта. Адже насіння граната багате поліфенолами, вітаміном С і вітаміном Е. Комбінація цих трьох інгредієнтів має сильну антиоксидантну дію.
Дослідження показали, що антиоксидантні властивості насіння граната в 3,5 раза вищі, ніж у вина і зеленого чаю, і в 48 разів вищі, ніж у вітаміну С і вітаміну Е.
Насіння граната може ефективно видаляти вільні радикали, захищати клітини та сповільнювати процес старіння клітин.
Деякі експерти вважають, що поліфеноли граната також можуть долати гематоенцефалічний бар’єр (ГЕБ), боротися з вільними радикалами в мозку і покращувати його роботу.
Крім того, насіння граната містять значну кількість клітковини, яка сприяє моториці шлунково-кишкового тракту, покращує обмін речовин, виводить токсини і дуже корисна для здоров’я шлунково-кишкового тракту.
Проте, є ті, кому гранат протипоказаний. Зокрема:
- при хворобах травного тракту (але без кісточок їсти можна),
- людям з низьким тиском, щоб не знизити його ще більше,
- дітям до 2-х років,
- при алергії та індивідуальній непереносимості.