Як заготовити зелень на зиму
Соління
Будь-яку зелень добре промийте під проточною водою, подрібніть та пересипте сіллю в пропорції 1:3. Потім можна трішки прим’яти руками. Після щільно наповніть цією масою стерильні банки та закрийте їх стерильними кришками. Зберігайте в холодильнику.
Заморожування
Помийте зелень, просушіть на рушнику та дрібно наріжте. Наповніть нею пластикові пляшки з широким горлом, харчові контейнери, звичайний поліетиленовий пакет, зіп-пакети або вакуумний контейнер. Найкращими ж вважаються вакуумні пакети, які запаюють спеціальним пристроєм. Головне, щоб тара була герметичною й заморожена зелень не увібрала в себе сторонні запахи з морозилки.
Паста з кропу
- 500 г кропу, 20 г солі, 10 г цукру, цедра половинки лимона, 2 ч. ложки лимонного соку, 50 г часнику, 300 мл олії.
Кріп промийте, обсушіть, поріжте та подрібніть в чаші блендера. Змішайте масу з сіллю, цукром, лимонною цедрою, лимонним соком, очищеним й подрібненим часником та рослинною олією.
Отриману суміш подрібніть, щоб утворилася однорідна маса. Наповніть цією пастою стерильні банки, а зверху залийте 1 см шаром рослинної олії. Після закрийте стерильними кришками та відправте в холодильник для зберігання.
Пряний оливковий соус
- 300 г пасти з кропу, петрушка, кінза, м’ята, 10 г солі, 10 г цукру, цедра половинки лимона, 1 ч. ложка лимонного соку, 40 г часнику, 150 мл олії, 160 г зелених оливок без кісточок.
Всі складові рецепту подрібніть у чаші блендера до однорідної маси. Розлийте її по стерильних банках, зверху долийте 1 см рослинної олії, закрийте кришками та перенесіть до холодильника.
Радимо також приготувати:
- Іспанський соус з кропу. Неймовірна заготовка на зиму!
- Пряний соус з базиліком