Смак редьки досить специфічний і багато хто його не любить, але коренеплід має незаперечну користь, особливо в осінньо-зимовий період.
Редька в дикому вигляді росте в Європі і в помірному поясі Азії. Рослину відносять до сімейства капустяних. У їжу вживають коренеплоди культурних і деяких дикорослих видів редьки. В супермаркетах все частіше можна зустріти салатні суміші з паростками редьки, які багаті на ферменти, антиоксиданти і вітаміни.
Найбільш відомі види редьки, які можна зустріти на ринках і в магазинах: Редька чорна; Редька китайська, до якої відносять білу, червону, фіолетову і зелену редьку; Редька посівна або просто Редис, Редька дайкон — це японський різновид редиски. Колір м’якоті залежить від сорту редьки і може варіюватися від білого до червоного.
Редьку їдять у свіжому вигляді, роблять з неї сік, а також використовують у різних салатах. Багато ресторанів використовують редьку як декоративний елемент до основної страви.
Редька з медом — відомий протизастудний народний засіб. Салат або сік з редьки, буряка і моркви відмінно допомагає при анемії. Редька допомагає стимулювати травлення, виводити зайву воду з організму, щоб уникнути набряків, а також очищає жовчні протоки.
Але варто пам’ятати, що при проблемах зі шлунком і кишечником, а також захворюваннях підшлункової, нирок і серцево-судинної системи вживати редьку потрібно з великою обережністю, так як це може привести до виникнення болю.
Чорна редька містить велику кількість мікроелементів (калій, фосфор, залізо), багата на ефірні олії тощо. Отож чорна редька – частий складник у рецептах народної медицини. Вона збуджує апетит, чинить антимікробну дію, є відхаркувальним засобом. Помічна за багатьох хвороб, збудниками яких є бактерії, зокрема, грипу, застуди, кашлю.
«Редьковий» мед від кашлю
Узяти великий коренеплід і зрізати його верхівку. Потім з редьки обережно вирізати середину, а на її місце влити мед. Накрити зрізаною з редьки кришкою й залишити для рівноваги в чашці (іншій ємності) на 8-10 годин (що довше, то більше соку ), щоб редька пустила сік. Коли мед змішається із соком – ліки готові. Приймати по 1 ст. л. тричі на день за 30 хв. до їди чи в разі нападу кашлю. Завдяки великій кількості клітковини, цей коренеплід стимулює перистальтику кишківника та збільшує виділення травних соків. Тому редьку рекомендують людям із хронічним запаленням тонкої та товстої кишок, хронічним гепатитом.
Редька помічна в разі лямбліозів, навіть за цирозу печінки, панкреатиту.
Можна зробити таку суміш: узяти по 1 ст. л. соку редьки, лимона, оливкової олії. Пити на ніч після їди. Курс оздоровлення – 3 тижні. Хочу застерегти читачів, що на початку лікування можуть боліти печінка, нирки, не лякайтеся: в процесі одужання біль минеться. Використовують чорну редьку і як проносний засіб за частих закрепів, вживаючи її в салатах чи по 1 ст. ложці соку коренеплоду після їди.
Редька також відома і як сечогінний засіб
Її сік вживають за нирково-кам’яної хвороби. Препарати з редьки регулюють тиск, добре знижують вміст цукру, тому вона показана діабетикам. А ще сукупність корисних речовин, що містяться в редьці, сприяє зниженню холестерину в крові, тому коренеплід є незамінним засобом для профілактики й лікування атеросклерозу судин серця й головного мозку. Наприклад, корисно на вечерю приготувати легкий та поживний салат з чорної редьки, яблук і моркви. Заправити сметаною чи олією. До речі, редька має пустити сік, тоді не буде відрижки після її вживання. Місцево сік коренеплоду призначають як розтирання в разі ревматизму, радикуліту та невралгії, болю в суглобах тощо. Для цього треба змішати в рівних частинах сік редьки, меду та горілку. Суміш зберігають у холодильнику в щільно закупореному фарфоровому чи скляному посуді. Цю саму суміш можна пити по 1 дес. л. двічі на день до їди. Вважають, що таким чином з організму можна вивести солі та шлаки. Курс – 3 тижні.
Під час оздоровлення соком редьки треба звернути увагу на харчування: в раціоні мають бути супи, борщі, квасоля, гречка. Натомість варто обмежити вживання яєць, м’яса, риби. Змішують у рівних пропорціях сік редьки, моркви та буряку і в глиняному чи емальованому посуді на 2-3 години ставлять у духовку. Приймають по 1 ст. л. тричі на день за 15-20 хв. до їди.
Проте до вживання чорної редьки є й деякі протипоказання, зокрема несприйнятність її організмом, тяжкі захворювання шлунка й кишківника (виразка, гастрит, коліт тощо).