Кабачки, як інші овочі, мають багато корисних властивостей.
Чим корисні кабачки?
Вживання кабачків приносить користь усьому організму.
- Корисно для серця. Кабачки містять калій, який необхідний для доброї роботи серцевого м’яза.
- Допомагає від набряків. Кабачки є сечогінним продуктом і виводять з організму зайву рідину. Тому стануть у пригоді людям, котрі потерпають від набряків та мають целюліт.
- Запобігає розвитку раку. У кабачках містяться особливі речовини – лігнани. Завдяки їм, згідно з дослідженнями онкологів, ризик розвитку раку молочної залози знижується в кілька разів. Для цього працюють антиоксиданти в складі продукту (вітамін С, бета-каротин, пектини), які також борються з вільними радикалами, які пошкоджують наші клітини.
- Сприяє зниженню ваги. Кабачок рекомендують вводити в раціон при різних дієтах. Наприклад, розберемося, що краще вживати як гарнір до м’яса індички. У сирому, як ми з’ясували, – 15 ккал на 100 г, в припущені – приблизно 40 ккал. А в гречаній каші – близько 100 ккал на 100 г. Різниця очевидна! Крім того, його глікемічний індекс нижче, ніж у більшості круп.
- Нормалізує гормональний фон. Знімає неприємні симптоми при клімаксі і менструації. Нормалізує цикл. Крім того, завдяки наявності фолієвої кислоти покращує репродуктивну функцію.
Що приготувати з кабачків: п’ять суперрецептів
Як кабачки впливають на стан шкіри
Завдяки вітаміну С, який також називають “вітаміном молодості”. кабачки допомагають «тримати» каркас шкіри, борються з передчасним старінням і в’ялістю, запобігають появі зморшок.
Лише 100 г кабачків містить денну норму кремнію. Цей елемент бере участь у виробленні колагену, який відповідає за пружність шкіри і відсутність зморшок.
Натерті кабачки є популярним компонентом косметичних масок для обличчя. Мають властивість зволожувати та пом’якшувати шкіру.
- У поєднанні з вівсяними пластівцями – нормалізує роботу сальних залоз, підходить для жирної та проблемної шкіри.
- У поєднанні з медом і сметаною – омолоджує і тонізує суху шкіру.
- Кабачковий сік із глиною – звужує пори, нормалізує роботу сальних залоз.
Кабачкова піца. Така ж смачна, як класична!
Кабачки для вагітних і немовлят
Вагітним жінкам лікарі також радять їсти кабачок. Провітамін А і С благотворно впливають на ріст і розвиток плода. Вітамін В4 – будівельний матеріал для нервових клітин, необхідний для майбутньої дитини. При нестачі цього елемента може з’явитися затримка в його розвитку.
З цієї ж причини в раціон немовлят слід вводити кабачок. Це – один з кращих варіантів першого прикорму, оскільки він гіпоалергенний і нейтральний до смаку.
Кому варто їсти менше кабачків
- Людям із хворобами нирок та сечовидільної системи слід обережно ставитися до вживання кабачків, адже цей овоч має сечогінні властивості.
- У сирому вигляді не можна їсти кабачки людям із гастритом та виразкою, натомість варені, печені і тушковані – можна.
- Якщо маєте діарею, кабачків краще не їсти, адже вони можуть послаблювати стілець через високий вміст клітковини.