Рак є другою найпоширенішою причиною смерті після серцево-судинних захворювань у світі. Висновки дослідження Глобального тягаря захворювань у 2019 році показали, що у світі від новоутворень помирає приблизно кожна п’ята людина, – повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України.
Чому виникає рак шлунка?
Здоровий шлунок як один з органів травної системи, значно впливає на якість нашого життя. За певних несприятливих умов, епітеліальні клітини шлунка, які виробляють ферменти, необхідні для перетравлення їжі, здатні перетворюватися у ракові клітини.
Не можна однозначно назвати причину, яка спричиняє рак шлунка, проте відомо, що він виникає внаслідок поєднання факторів навколишнього середовища та накопичення специфічних мутацій.
Рак шлунка може вражати будь-яку частину органа, проте, частіше це основна його частина (тіло шлунка).
Симптоми раку шлунка
Людина, яка хворіє на рак шлунка може відчувати:
- труднощі з ковтанням;
- відчуття здуття після їди;
- відчуття ранньої (передчасної) ситості
- печія;
- розлад травлення;
- нудота;
- біль у животі;
- блювота.
Точний діагноз може поставити лише лікар на підставі ґрунтовного обстеження пацієнта.
Якщо у вас наявні якісь із цих симптомів, запишіться на прийом до сімейного лікаря, який за необхідності направить вас до вузького спеціаліста для проведення додаткового обстеження.
Фактори, які підвищують ризик раку шлунка
- зараження бактерією Helicobacter pylori;
- гастроезофагеальна рефлюксна хвороба;
- ожиріння;
- тип харчування, при якому людина споживає велику кількість солоної та копченої їжі;
- тип харчування, при якому людина споживає мало фруктів та овочів;
- тривале запальне захворювання шлунка (гастрит);
- куріння;
- поліпи шлунка.
Як можна профілактувати рак шлунка?
- Підтримуйте здорову вагу! Стежте за своїм індексом маси тіла. Якщо у вас зайва вага, поговоріть зі своїм лікарем про стратегії, які допоможуть схуднути.
- Споживайте більше фруктів та овочів. Користуйтеся принципом тарілки здорового харчування, формуйте меню так, що ви з’їдали щодня 4 порції фруктів та 5 порцій овочів.
- Зменште кількість соленої та копченої їжі.
- Киньте курити. Куріння підвищує ризик розвитку раку шлунка, а також багатьох інших видів раку. Кинути курити може бути дуже важко, тому зверніться за допомогою до лікаря.
- Запитайте у свого сімейного лікаря про ризики розвитку раку шлунка.
Через куріння може виникнути не тільки рак шлунка
Якщо ви курите – намагайтеся якнайшвидше покинути цю пагубну звичку. Адже є прямий зв’язок між курінням та онкологією. Куріння, у тому числі й пасивне, спричиняє онкологічні захворювання через вплив канцерогенів на ДНК клітин та послаблення імунної системи.
Через куріння можуть виникнути такі види раку:
- рак легень;
- рак ротової порожнини, гортані або носоглотки;
- рак стравоходу;
- рак сечового міхура, нирок та сечоводу;
- рак шлунка, підшлункової залози або печінки;
- рак шийки матки та яєчника;
- рак кишечника (колоректальний рак);
- гострий мієлоїдний лейкоз.
Уже через 12 годин після останньої викуреної цигарки організм починає відновлюватися та ризик захворіти на рак знижується. Тому ніколи не пізно кинути курити!