Особливо помічний банан тим, хто страждає на серцево-судинні захворювання. Щоденне вживання цих фруктів звільняє гіпертоніків від потреби постійно приймати ліки. А з настанням літа банан замінить ще й фармацевтичні полівітаміни.
Насправді цей екзотичний плід вважають ягодою. Хоча вже впродовж кількох років банан добре прижився на прилавках наших крамниць і нікого не дивує. Він не просто надзвичайно смачний, а ще й лікувальний. У багатьох африканських країнах народна медицина визнає банан саме як лікувальний фрукт. До того ж помічними вважають усі частини банана. Але ми можемо користуватися лише самими плодами й шкіркою.
І ось які корисні речовини можуть нам допомогти бути здоровими, красивими, спокійними, привабливими й успішними.
Калій. Він зміцнює серцевий м’яз. Тому банани корисні для мозку, за серцевих і всіх супутніх захворювань: набряків, гіпертонії, цукрового діабету, хвороб нирок, печінки й травного тракту. Скандинавські вчені досліджували зв’язок між вживанням бананів і підвищеним тиском, що дало їм привід стверджувати: щоденне їх вживання звільняє гіпертоніків від потреби постійно приймати ліки. Але цього мікроелемента в одному банані міститься велика кількість. Тому достатньо двох бананів денно, щоб потреба організму в ньому була поповнена.
Магній. Сприяє підтриманню правильного ритму серцевого м’яза й знижує показник згортання крові. Він потрібен у разі судом і спазмів м’язів, втрати апетиту.
Натрій. Чинить сечогінну дію й рекомендується гіпертонікам.
Залізо. Це профілактика низького рівня гемоглобіну.
Натрій, фосфор, кальцій. Сприяють формуванню й росту м’язових тканин, нормалізують водний баланс в організмі.
Вітаміни допомагають протистояти дратівливості й стресу, підвищують працездатність, борються з безсонням, корисні для здоров’я волосся й позбавляють від прищів, підтримують стан нашої шкіри, надаючи їй еластичності, позитивно впливають на настрій і самопочуття.
Каротин долає процеси старіння, запобігає серцево-судинним захворюванням і розвитку раку, подовжує молодість й оберігає від хвороб серця та судин.
Також банани корисні за діареї, артриту, подагри, дизентерії, туберкульозу, порушень функції нирок і сечовидільної системи.
Унікальний засіб для травного тракту
Банан добре сприяє одужанню за геморою, ентероколіту, закрепів, виразки дванадцятипалої кишки, проносів та інших порушень у системі травлення, відновлює печінку за багатьох її захворювань та є цілющим у разі утрудненого відтоку жовчі. А сприяє таким його чудовим властивостям волокниста структура.
Завдяки високому вмістові клітковини банани є гарним проносним засобом. Регулярне й помірне їх вживання сприяє плавному й легкому виведенню фекальних мас з організму. Тому гастроентерологи рекомендують хворим на хронічний гастрит у разі загострень вживати лише банани, вилучаючи з раціону інші фрукти. Як проносний засіб у разі закрепів вони замінять таблетовану сену.
До них не розвивається звикання, а літнім людям від них подвійна користь – і для серця, й для кишківника.
Однак слід брати до уваги певні особливості цієї солодкої ягоди.
По-перше, банан має бути не терпким, а справді солодким, а отже, – стиглим. Терпкості бананам надає дубильна кислота, яка якраз і свідчить про їх недозрілість. Найчастіше на наші прилавки надходять саме такі плоди, оброблені різними хімікатами для збереження їх у дорозі. Дубильна кислота сприяє посиленню функції стискання й тому може спричинити затримку випорожнення, а відтак призвести до закрепу.
По-друге, треба зважати на індивідуальні особливості організму. Наприклад, у людей похилого віку закрепи часто пов’язані зі зменшенням нормального тонусу як кишківника, так і сфінктерів. Харчові волокна допомагають усунути цю проблему, але перенасичення ними немолодого організму може призвести до неконтрольованих випорожнень і тоді кількість рослинної їжі має бути обмежена.
По-третє, банан не є легкозасвоюваним продуктом, а отже, перевантажувати кишківник зайвий раз теж не варто. Одного-трьох бананів на день для профілактики порушень випорожнення чи як допоміжного засобу в разі закрепів буде достатньо.
Але за спастичних закрепів, які, як правило, супроводжуються не лише спазмами, а й здуттям, банани з раціону слід вилучити. В цьому разі можна харчуватися лише теплою їжею, – холодна ж «навантажує» травний тракт, що може додатково погіршити стан.
Не варто захоплюватися бананами вагітним жінкам, – надто, коли є закрепи. Банани здатні провокувати здуття й у майбутньої мами, й у плода.
Лікувальні властивості бананової шкірки
Бананову шкірку не варто викидати – вона здатна замінити деякі медикаменти. Скажімо, в разі синців, підошовних бородавок і скабок, тріщин на п’ятах і п’яткових шпор добре допомагає шкірка стиглих жовтих бананів, на якій уже з’явилися коричневі плями чи смужки. Для цього шкірку банана внутрішнім боком прикладають до місця, яке треба полікувати.
Щоб позбутися підошовної бородавки, знадобиться майже 30 ночей (прикладають шкірку на ніч) і вона відпаде. Дрібні бородавки зникають за тиждень.
Щоб витягти скабку, також на ніч до місця, де вона застрягла, треба прив’язати смужку свіжої шкірки. Вранці скабка вийде назовні, її можна без зусиль витягти. Але якщо вона засіла в ділянці грубої шкіри, наприклад, у п’яті, можливо, процедуру доведеться повторити.
За гнійників та фурункулів шкірки прив’язують, змінюючи пов’язки щодня, аж до повного зцілення.
Відвар для поліпшення зору: шкірку прокип’ятити 10 хв. у воді, пити відвар охолодженим. Він містить лютеїн, який сприятливо впливає на зір, запобігає ушкодженню сітківки й відновлює її клітини.
Біль в очах, утому й подразнення швидко знімуть шкірки, прикладені до них. Свіжу шкірку банана прикладають на певний час у разі гострого болю очей, що виник від яскравих спалахів зварювання чи внаслідок запалення.
За мігрені прикладати шкірки до болючих ділянок.
Для полегшення болю у суглобах і м’язах протирати хворі місця такою настоянкою: трохи підсушену дрібно нарізану шкірку чотирьох бананів настояти 3-6 тижнів в пів літра горілки за кімнатної температури в темному місці. Настоянка виходить темного кольору, але одягу не бруднить. Її можна використовувати також для болетамівних компресів.
Сухий порошок вижене стьожкових ціп’яків, круглих глистів, типу гостриків та аскарид. Вживати на кінчику ножа перед кожним прийомом їжі. Ці природні ліки аж ніяк не є шкідливі для дітей.