Чому готувати їжу на газовій плиті небезпечно

Вчені з’ясували, на чому корисніше приготувати страви. Виявилося, що звичка готувати за допомогою газової плити здатна зробити їжу більш небезпечною, ніж при використанні електричної. І ось чому.

Медики провели дослідження, в ході якого виявили небезпечні для здоров’я сполуки. Останні опиняються в повітрі в процесі смаження їжі при значних температурах. Приміром, якщо м’ясо смажити на газовій плиті, відбувається виділення канцерогенів. Дані мікроелементи входять в групу 2А.

Фахівці в рамках експерименту протягом 15 хвилин смажили 17 стейків, вагою по 400 гр. В ході роботи фіксувалися рівні ПАВ (поліароматичні вуглеводи), зокрема, бензпірен, нафталін, а також гетероциклічних амінів і альдегідів. Експерти виявили нафталін, чиї обсяги коливалися від 0,15 до 0,27 мкг/м3 повітря.

Найбільш високі рівні даної речовини зафіксовані при смаженні стейка на газовій плиті при використанні маргарину. Незалежно від жиру, на газових плитах також спостерігалися значні показники мутагенних альдегідів. Концентрація в деяких випадках досягала 61,8 мкг/м3 повітря.

Вчені попереджають, що в сучасності не виявлені потенційно небезпечні рівні канцерогенів, але експлуатація газових плит здатна підвищувати їх кількість.

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook