гранати

Червоне золото: десять причин їсти гранати щодня і не викидати шкірку

Як часто ви купуєте гранати? Якщо рідко, то неодмінно прочитайте цей матеріал - і нехай цей безцінний фрукт вже сьогодні буде на вашому столі!

Чим корисний гранат?

Гранат, один з найдавніших їстівних плодів, відомих людству. Люди здавна знали про його властивості і користь для здоров’я. Причому корисні властивості мають не тільки ягоди граната, а й шкірка, перетинки і навіть кісточки.

Сік плодів граната містить багато вітамінів, мінералів і мікроелементів, необхідних для нормального функціонування організму. Зокрема, вітаміни В6, В12, С, Н, Р, E, А, клітковину, мінеральні речовини та мікроелементи – фосфор, кальцій, марганець, йод, магній, залізо, калій, натрій. Крім того, органічні кислоти – винну, янтарну, лимонну та інші.

Гранат корисний для імунітету. Його рекомендують вживати як загальнозміцнювальний засіб після виснажливих інфекційних захворювань або операцій. Він має властивість підвищувати рівень гемоглобіну в крові.

У гранатовому соку більше антиоксидантів, ніж у зеленому чаї, червоному вині та інших овочевих або фруктових соках.

Помічено, що гранатовий сік знижує тиск та рівень цукру в крові, зміцнює стінки судин, забезпечує захист від серцево-судинних захворювань.

Корисно вживати гранат для профілактики артрозу та появи «поганого» холестерину.

Гранат має сечогінні, жовчогінні, знеболювальні, протизапальні й антисептичні властивості.

Чим корисна шкірка граната, кісточки і перетинки

Кісточки викидати теж не варто! Вони покращують активність шлунково-кишкового тракту, відновлюють гормональний баланс в організмі, також вони містять безліч масел, які сприятливо впливають на шкіру, судини і серце.

І шкірку варто зберегти: вона містить багато дубильних речовин, урсолову кислоту, алкалоїди та мікроелементи: кальцій, калій, залізо, цинк, алюміній. Тому її вживають як в’яжучий засіб при шлунково-кишкових розладах та як антигельмінтний засіб.

І перетинки збережіть! Білі перетинки між зернами граната, висушені і додані в чай, покращують нервову систему, допомагають впоратися з безсонням та мають заспокійливу дію.

Зауважте: не рекомендується вживати гранат при виразці шлунку, гастритах з підвищеною кислотністю шлункового соку та людям із будь-якими проблемами із системою травлення. Також не можна їсти гранати дітям до одного року та при індивідуальній непереносимості.

 

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook