печія

“Банальна” печія може призводити до передракових змін

Печія - це не тільки дискомфорт. Часта печія може свідчити про серйозні захворювання. Чим небезпечна печія і як її лікувати, розповідає гастроентеролог.

Чому виникає печія, які ризики вона несе і як її лікувати, консультує лікарка-гастроентеролог Тетяна Лук’янчук

Печія – це не тільки печіння

Печія – це один з найпоширеніших симптомів, з яким звертаються люди за консультацією до лікаря.

Печія – це неприємні відчуття печіння в верхній частині живота та (або) за грудиною, що розповсюджуються в напрямку шиї.

Зверніть увагу: еквівалентом печії може бути:

  • виникнення відчуття кислого присмаку в роті при нахилах тулуба, при фізичному навантаженні,
  • відчуття грудки в горлі,
  • часті напади сухого кашлю,
  • хронічні обструктивні бронхіти,
  • часті запалення легень, які важко піддаються лікуванню,
  • напади ядухи по типу бронхіальної астми, осиплість голосу.

Більшість людей вважає печію несуттєвим симптомом, що не потребує особливої уваги та лікування, достатньо правильно харчуватися і все мине. На жаль, це не завжди так!

Як часто люди відчувають печію?

У розвинених країнах близько 40-50% населення скаржиться на печію один раз в місяць, 20% – один раз в тиждень та 5% – щоденно.

Епізодично печія може виникати у цілком здорової людини. Причиною може бути:

  • переїдання,
  • вживання гострої та смаженої їжі,
  • газованих напоїв,
  • внаслідок надлишкової ваги та ожиріння,
  • куріння.

Дуже часто печія турбує вагітних , однак зникає після пологів.

При яких захворюваннях виникає печія та чим небезпечна?

Печія може турбувати при захворюваннях стравоходу, шлунку, 12-палої кишки, пухлинах підшлункової залози та багато інших.

Часті та тривалі закиди шлункового вмісту в стравохід приводять до пошкодження слизової оболонки та виникнення таких ускладнень як:

  • ерозії та виразки стравоходу,
  • кровотечі,
  • рубцеві звуження стравоходу,
  • розвиток передракових змін слизової оболонки стравоходу.

Як лікувати печію?

  1. Виникнення печії потребує насамперед нормалізації режиму харчування (4-5 разів на день дрібними порціями).
  2. Протягом 1,5-2 годин після прийому їжі не приймати горизонтальне положення.
  3. Не переїдати на ніч.
  4. Не курити, зменшити вживання алкоголю.

Замучила печія? Тоді дотримуйтеся цих простих порад

Є тривожні симптоми, що виникають при довготривалій печії та потребують обов’язкової консультації гастроентеролога з проведенням ендоскопічного обстеження стравоходу, шлунка та 12-палої кишки – це:

  • біль при ковтанні та проходженні їжі по стравоходу,
  • відчуття утруднення при проходженні їжі,
  • зменшення ваги тіла,
  • анемія,
  • блювання з домішками крові або “кавовою гущею”.

Якщо ви часто відчуваєте печію, обов’язково зверніться до лікаря-гастроентеролога!

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook