Чому виникає печія, які ризики вона несе і як її лікувати, консультує лікарка-гастроентеролог Тетяна Лук’янчук
Печія – це не тільки печіння
Печія – це один з найпоширеніших симптомів, з яким звертаються люди за консультацією до лікаря.
Печія – це неприємні відчуття печіння в верхній частині живота та (або) за грудиною, що розповсюджуються в напрямку шиї.
Зверніть увагу: еквівалентом печії може бути:
- виникнення відчуття кислого присмаку в роті при нахилах тулуба, при фізичному навантаженні,
- відчуття грудки в горлі,
- часті напади сухого кашлю,
- хронічні обструктивні бронхіти,
- часті запалення легень, які важко піддаються лікуванню,
- напади ядухи по типу бронхіальної астми, осиплість голосу.
Більшість людей вважає печію несуттєвим симптомом, що не потребує особливої уваги та лікування, достатньо правильно харчуватися і все мине. На жаль, це не завжди так!
Як часто люди відчувають печію?
У розвинених країнах близько 40-50% населення скаржиться на печію один раз в місяць, 20% – один раз в тиждень та 5% – щоденно.
Епізодично печія може виникати у цілком здорової людини. Причиною може бути:
- переїдання,
- вживання гострої та смаженої їжі,
- газованих напоїв,
- внаслідок надлишкової ваги та ожиріння,
- куріння.
Дуже часто печія турбує вагітних , однак зникає після пологів.
При яких захворюваннях виникає печія та чим небезпечна?
Печія може турбувати при захворюваннях стравоходу, шлунку, 12-палої кишки, пухлинах підшлункової залози та багато інших.
Часті та тривалі закиди шлункового вмісту в стравохід приводять до пошкодження слизової оболонки та виникнення таких ускладнень як:
- ерозії та виразки стравоходу,
- кровотечі,
- рубцеві звуження стравоходу,
- розвиток передракових змін слизової оболонки стравоходу.
Як лікувати печію?
- Виникнення печії потребує насамперед нормалізації режиму харчування (4-5 разів на день дрібними порціями).
- Протягом 1,5-2 годин після прийому їжі не приймати горизонтальне положення.
- Не переїдати на ніч.
- Не курити, зменшити вживання алкоголю.
Замучила печія? Тоді дотримуйтеся цих простих порад
Є тривожні симптоми, що виникають при довготривалій печії та потребують обов’язкової консультації гастроентеролога з проведенням ендоскопічного обстеження стравоходу, шлунка та 12-палої кишки – це:
- біль при ковтанні та проходженні їжі по стравоходу,
- відчуття утруднення при проходженні їжі,
- зменшення ваги тіла,
- анемія,
- блювання з домішками крові або “кавовою гущею”.
Якщо ви часто відчуваєте печію, обов’язково зверніться до лікаря-гастроентеролога!