Печиво “Грибочки”
- Для тіста: 200 г вершкового масла (або маргарину), 700–750 г борошна, 150–200 г цукру, 200 мл жирної сметани, 2 яйця (1 білок залишити для глазурі), дрібка солі, 1 ч. ложка розпушувача, цедра апельсина або лимона за смаком, ванільний цукор за смаком, какао за бажанням (для шоколадного тіста).
- Для декору: 1 яєчний білок, близько 200 г цукрової пудри, мак, горіхи або темний шоколад за бажанням.
Приготувати тісто
Масло збити з цукром, додати півтора яйця, сметану, перемішати до однорідності. Додати цедру, ванільний цукор і поступово всипати просіяне борошно з розпушувачем. Замісити м’яке тісто. За бажанням частину тіста змішати з какао, щоб зробити шоколадні заготовки з апельсиновим смаком.
Сформувати грибочки
З тіста сформувати кульки розміром з волоський горіх (17–18 г), трохи приплюснути (це капелюшки). Для ніжок сформувати ковбаски завдовжки 4–5 см, з одного краю зробити завуження.
Викласти заготовки на деко, застелене пергаментом. Випікати в розігрітій духовці при 200°C приблизно 15 хвилин, до злегка золотистого кольору. У ще теплих капелюшках зробити поглиблення для ніжок.
Приготувати білкову глазур
Змішати білок із дрібкою лимонної кислоти та цукровою пудрою до стану дуже густої сметани. У поглиблення капелюшка покласти трохи глазурі, вставити ніжку, викласти грибочки на решітку капелюшками вниз і залишити підсохнути на 20 хвилин.
Після цього зробити глазур трохи рідшою, додавши кілька крапель води або лимонного соку. Пензликом змастити глазур’ю дно капелюшка і ніжку, занурити кінчик ніжки в мак або мелений горіх. Залишити на решітці підсохнути ще на 40 хвилин.
Приготувати шоколадну глазур
Розтопити темний шоколад, додати 2 ч. ложки олії, перемішати. Вмочити капелюшки в шоколад, за бажанням присипати декором. Викласти на край решітки для підсихання.
За цим рецептом можна також формувати печиво у формі черепашок або їжачків: з тіста зробити кульку, сформувати крапельку, в середину покласти шматочок горіха, покрити шоколадною глазур’ю та присипати кокосовою стружкою. До шоколадної глазурі за бажанням додати кілька крапель апельсинового екстракту.
Рецепт і фото Тетяни Петришиної
Радимо також приготувати:
- Тернопільське весільне печиво “Сухарі з цукром”
- “Персики”, “Вишеньки”, “Лимончики”: рецепти красивих і смачних тістечок
- Тістечка “Трюфелі” з пісочного тіста на варених жовтках