сказ

12 фактів про сказ, які ви могли не знати

Сказ — небезпечне захворювання, яке передається від тварин до людей. Важливо знати більше про цю хворобу, щоб вчасно розпізнати симптоми та вжити необхідних заходів захисту для себе та своїх улюбленців.

Цікаві факти про сказ, щоб захистити себе і своїх улюбленців

  1. Сказ поширений майже всюди. Ця хвороба трапляється в 150 країнах світу, і лише на Антарктиді її немає. Високий ризик інфікування спостерігається в Африці, Азії, та в Україні також є ймовірність підхопити вірус.
  2. Собачі укуси — основне джерело інфікування. 99% випадків сказу у людей трапляються після укусів інфікованих собак. Проте й інші теплокровні тварини — домашні (коти) чи дикі (лисиці, єноти) — можуть переносити вірус.
  3. Не всі тварини передають вірус. Хоча теплокровні тварини потенційно можуть переносити вірус, гризуни і зайцеподібні практично не хворіють на сказ. А ось рептилії, земноводні, птахи, риби та комахи взагалі не можуть передавати вірус.
  4. Інфікуватися можна не лише через укус. Слина хворої тварини може потрапити на подряпини чи слизові оболонки й спричинити інфікування. Траплялися рідкісні випадки зараження через вживання сирого м’яса або молока інфікованих тварин, пересадку органів чи навіть вдихання вірусних аерозолів.
  5. Кажани рідко переносять сказ. З усіх видів європейських кажанів вірус сказу фіксували лише у трьох. В Україні це — пергач пізній, нічниця водяна та нічниця ставкова. Тож якщо до вас залетів кажан, не лякайтеся: він не атакуватиме першим, якщо його не провокувати.
  6. Симптоми сказу можуть бути неочікуваними. Початок захворювання часто супроводжується лихоманкою, а також незрозумілими поколюваннями чи пощипуванням у місці укусу. Хвороба вражає нервову систему, викликаючи смертельне запалення мозку та спинного мозку.
  7. Існує дві форми сказу. Активна форма супроводжується гіперактивністю, гідрофобією (страхом води) та аерофобією (страхом свіжого повітря). Паралітична форма викликає поступовий параліч, що починається з місця укусу і призводить до коми та смерті.
  8. Інкубаційний період може бути довгим. Вірус може “ховатися” в організмі від кількох тижнів до року. Чим ближче місце укусу до голови чи шиї, тим швидше проявляться симптоми, оскільки вірус швидше досягає мозку.
  9. Сказ майже завжди смертельний, якщо не лікувати. Після прояву симптомів ефективного лікування не існує, але вчасна вакцинація після укусу може врятувати життя. Тож якщо вас вкусила підозріла тварина — негайно звертайтеся до лікаря.
  10. Сучасна вакцина — це п’ять уколів, а не 40. Щеплення проти сказу складається з п’яти доз вакцини, які вводять протягом 28 днів. І це зовсім не болючі уколи в живіт — вакцина вводиться в м’яз.
  11. Вакцинація тварин — ваш захист. Домашніх улюбленців і худобу необхідно вчасно вакцинувати, аби запобігти сказу. А для вакцинації диких тварин у лісах України розповсюджують приманки з вакциною.
  12. Вчасно промийте рану — перший крок до захисту. Якщо вас вкусила тварина, негайно промийте рану мильною водою протягом 15 хвилин, а потім зверніться до лікаря для отримання антирабічної допомоги.

Пам’ятайте про профілактику та своєчасну вакцинацію, щоб уберегти себе та своїх домашніх тварин від небезпечного вірусу сказу.

Радимо також прочитати:

  • Якщо побачили лисицю, як зрозуміти, що вона хвора на сказ
  • Екстрена вакцинація при травмах та укусах, що рятує життя: як не захворіти на сказ, правець і гепатит, – розповідає лікарка

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook