жінка

Чоловік – лише гість у домі своєї дружини

Диван — це цвинтар чоловічої енергії. Чоловіки, живіть так, щоб вас чекали вдома! І тоді ваша дружина буде жити так, щоб вам хотілося повернутися.

Пам’ятай, де твій дім

Лері Літлберд, представник племені Пуебло, розповів цікаву річ про звичаї своїх предків. Колись, коли чоловік вирушав на полювання, його дружина давала йому лук і стріли або, як сьогодні, рушницю. А коли чоловік повертався, дружина брала у нього зброю і клала її на почесне місце в домі. Лері казав, що щасливий той чоловік, чия зброя перебуває під пильним наглядом дружини.

Перед тим, як чоловік піде на полювання, дружина казала йому: “Пам’ятай, де твій дім, пам’ятай, де твоє вогнище, пам’ятай, хто тебе чекає, і де ти знайдеш спокій. Нехай удача буде з тобою.”

Коли я почув ці слова, моє серце здригнулося від істини, яка відкрилася мені. Все стає на свої місця. Жінка в домі є хазяйкою, вона володіє його серцем. Її роль — підтримувати вогнище, наповнювати дім змістом і теплом. Вона не тримає чоловіка вдома, але створює такі умови, що йому хочеться повертатися після своїх походів — чи то на роботу, чи в інший світ.

У патріархальному суспільстві чоловік вважається господарем дому. Він ухвалює рішення, його слово є остаточним. Він може вимагати, контролювати, керувати. Але часи змінюються, і патріархальні догми втрачають силу.

У збалансованому світі простори розподілені

Жінці належить дім, чоловіку — вулиця. Обидвоє потребують і шанують силу один одного.

Цей підхід близький і мені. Коли я жив один, постійно хотів щось поліпшити в будинку. Будував, утеплював, завжди з думкою, що колись тут буде жінка, і їй буде затишно. А мені було достатньо посидіти на траві під деревом.

Мені не потрібен будинок для себе. У моєму заміському домі улюблені місця — ґанок, лазня, вікно з видом на дорогу. Я працюю з дому і знаю, як від тривалого сидіння в чотирьох стінах починаю втрачати рівновагу. І тоді в мене виникає бажання втекти — до природи, до шумного бару або будь-куди, де зможу знайти вихід для своєї енергії.

Чоловікові нічого робити вдома цілий день. Диван — це цвинтар чоловічої енергії. Йому потрібно йти назустріч своїй долі. Саме на світанку він здобуває свої перемоги.

Раніше я вважав принизливим жити в домі своєї жінки. Але справжня проблема полягала не в тому. Я боявся прийняти виклик, що чекав мене зовні, тому змагався за владу всередині дому.

Замість “це мій дім” я кажу “це дім моєї дружини”

Розмірковуючи над мудрістю індіанців Пуебло, я вчуся змінювати своє мислення. Замість “це мій дім” я кажу “це дім моєї дружини”. Замість “я живу зі своєю дружиною” — “тут живе моя дружина з дітьми”. І відчуваю, як щось змінюється всередині.

Якщо я вважаю себе господарем, я відчуваю зупинку, якесь завершення, і не маю бажання діяти. А коли сприймаю себе гостем у своєму ж домі, спалахує пристрасть зробити щось значуще, заслужити право повернутися до цього дому ввечері.

Чоловіки, живіть так, щоб вас чекали вдома. І тоді ваша дружина буде жити так, щоб вам хотілося повернутися, зі щитом або на щиті.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook