кишкова інфекція

Їжа із сюрпризом: як не підхопити кишкову інфекцію у спеку?

Спека та регулярне вимкнення електроенергії сприяють поширенню гострих кишкових інфекцій. Ми підкажемо, як запобігти захворюванню і що робити, якщо помітили перші симптоми.

Літо – сезон підвищеної захворюваності на гострі кишкові інфекції. Спека, регулярні вимкнення електроенергії, стрибки температури у холодильниках, недостатня гігієна – усе це сприяє розмноженню хвороботворних бактерій та вірусів, які викликають гострі кишкові інфекції.

Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації та ураження шлунково-кишкового тракту. Їх причиною виникнення зазвичай є вживання недостатньо термічно оброблених харчових продуктів, неякісних харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках та у місцях несанкціонованої торгівлі. Гострі кишкові інфекції є контактним захворюванням, яке передається через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

В Україні за 5 місяців 2024 року зареєстровано понад 20 тисяч випадків гострих кишкових інфекцій, що перевищує кількість за аналогічний період минулого року, – повідомляють фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України.

У спеку важливо бути особливо обережними, дотримуватись чистоти рук, посуду, споживати лише помиті фрукти та овочі, свіжі, належним чином приготовлені страви, вживати чисту воду.

Кишкові інфекції: чому вони небезпечні?

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Вразливими до кишкових інфекцій є літні люди, діти, люди з хронічними захворюваннями чи ослабленим імунітетом.

За тяжкого перебігу без своєчасного медичного втручання, гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень:

  • інфекційно-токсичного шоку;
  • ниркової недостатності;
  • гіповолемічного шоку;
  • смерті.

Які симптоми гострої кишкової інфекції?

Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб. Недуга починається раптово: з’являється нудота, блювота, діарея, спазми в животі. Можлива виражена загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38–39 градусів,  слабкість, пересихання слизових оболонок.

Радимо також прочитати: Кишковий грип: як розпізнати ротавірусну інфекцію

При появі хоча б кількох з перелічених симптомів негайно зверніться до лікаря.

Не лікуйтеся самостійно. Неправильне лікування може тільки нашкодити.

Як не підхопити кишкову інфекцію?

Щоб уникнути кишкових інфекцій,  дотримуйтеся простих правил:

  • купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях і офіційних торгових мережах;
  • не купуйте харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі;
  • мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні;
  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С, не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години;
  • зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності, вказаних виробником;
  • використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду;
  • не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах  або якщо ви не впевнені у їх якості;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності;
  • в умовах тривалої відсутності  електроенергії,  не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.

Радимо також прочитати: Без світла: щоб холодильник і морозилка не розмерзлися

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook