Вербна неділя припадає на останню неділю Великого посту. Він є строгим. Протягом усього посту віряни не їдять м’яса, яєць та молочних продуктів. Однак у такі великі свята як Вербна неділя дозволяється їсти рибу. Тому з цієї нагоди пропонуємо приготувати святкову страву з риби за одним із перевірених рецептів.
Страви з риби на святковий стіл
Риба фарширована
- 1 риба (короп), 300 г фаршу свинного, 3 яйця, 1 велика цибулина, 100 г панірувальних сухарів, 100 г вершкового масла.
Маринована скумбрія (на смак, як червона риба)
- 2 свіжоморожені скумбрії, 2 цибулини, 250 мл води, 6 бутонів гвоздики, 1/2 ч. л. чорного перцю горошком, 1/3 ч. л. духмяного перцю меленого, 1/2 ч. л. коріандру горошком, 2 ч. л. солі, 0,5 ч. л. цукру, 2 ст. л. соняшникової олії, 2,5 ст. л. яблучного оцту.
Скумбрію розморозити, нарізати на порційні шматочки. Воду закип’ятити, додати сіль, цукор, гвоздику, перець горошком і мелений, коріандр, олію. Кип’ятити протягом 1 хвилини на повільному вогні. Коли трохи охолоне, влити оцет. Цибулю нарізати тонкими півкільцями, перемішати з шматочками риби, залити розсолом, маринадом і поставити у холодильник. Зняти пробу можна через 24 години.
Солені хребти червоної риби
На 0,5 л перекип’яченої холодної води 100 г солі, 80 г цукру, 80 г оцту, лавровий лист, перець горошком. Залити хребти на добу. Після доби в маринаді відкинути рибу друшляк, щоб стік маринад, змастити соняшниковою олією. Дуже смачно!
Рецепт Людмили Михайлик
Сухий посол
2 ст. ложки соли змішати з 1 ст. ложкою цукру, обваляти хребти і скласти в лоток. Поставити в холодильник, через добу перевернути. Ще через добу змастити олією.
Рецепт Наталії Приходько
Салат з рибою і листям салату
- Листя салату “Мікс”, в’ялені томати або сир фета (або тофу, якщо постите), червона риба (слабосолена або копчена).
- Для заправки: 5 ст. ложок олії, 2 ст. ложки соєвого соусу, 1 ст. ложка діжонської гірчиці (із зернами), 1-2 зубці часнику, перець до смаку.
Мікс салату, в’ялені томати, рибу викласти на тарілку. Для заправки усе добре збити. Полити заправкою. Можна замість в’ялених томатів додати сир фета (небагато) і заправити соєвим соусом з олією і лимонним соком.
Салат 2 – “Коктейль”
- Червона риба (копчена або солена, може бути будь-яка копчена риба або оселедець), варені яйця (краще перепелині; як постите – без), кукурудза, варений пропарений рис (він розсипчастий). Для заправки – домашній майонез (якщо постите – пісний).
Викладати салат порційно у широкі келихи або креманки. Класти шарами: рис, кукурудза, сітка з майонезу, шматочки риби і перепелині яйця. Можна прикрасити зеленню.
Печена скумбрія на овочеві подушці під ароматним соусом
- 2 скумбрії, 3-4 ст. ложки сметани, 2 цибулини, 3 морквини, 300 г томатів у своєму соку (я брала домашній кетчуп), лавровий листок, 3 ст. ложки соєвого соусу, 2 ст. ложки гірчиці в зернах.
Солена червона риба
- Риба (філе), сіль і цукор 2:1.
Для засолу знадобиться суміш велика морська сіль і цукор (солі у 2 рази більше, ніж цукру). На 1 кг риби потрібно приблизно 3-4 ст. ложки такої суміші. Можна додати в цю суміш мелений чорний перець (1-2 ч. ложки) і сухі трави (кріп, базилік). Так само за бажанням можна додати лавровий лист і духмяний перець. Але не багато, щоб у риби залишився свій смак, а не прянощів.
На дно контейнера для засолу риби (не металеву) насипати трохи суміші, покласти кілька листочків лаврового листа і кілька горошин запашного перцю. Перший шматок рибки треба покласти шкірою вниз, посипати рясно сумішшю, знову укласти 2-3 листочки лаврового листа, кілька горошин перцю і укласти другу половинку філе. Накрити кришкою і залишити при кімнатній температурі на 2-3 години. Потім поставити рибу в холодильник ще на 10-14 годин. Риба готова, її можна їсти, попередньо зливши розсіл. Щоб у рибки був ще більш незвичайний смак, тоді можна додати сік лайма чи лимона.
Короп запечений у сметанному соусі
Взяти живу рибу (короп) не менше 3 кг (вага з головою), почистити від голови, луски, плавників, випатрати. Добре вимити та просушити паперовими рушниками. Зробити надрізи з двох сторін на шкірі (у вигляді ромбів). Лимон або лайм витиснути та влити в розрізи та середину риби. Посолити добре, приправу для риби насипати в розрізи.
Зробити соус: сметану (я брала сепараторну), посолити, поперчити. Цим натерти всю рибу.
Форму застелити фольгою, пергаментом, одну велику цибулину нарізати кільцями, покласти в форму, налити олію та покласти на цибулю рибку. Обкласти її порізаним кропом. Щільно закрити фольгою та покласти в духовку 180 ОС на 1 год. Через годину відкрити фольгу та поставити на верхній поверх духовки на режим “Верх” на 10 хв, щоб зробилась гарна шкірка.
Юшка рибна по-ужгородськи
2 л бульйону, 400 г коропа, по 1 великій цибулині, морквині, перчині та помідору, шматок кореня петрушки, 50 г копченого сала, 1 ст. ложка борошна, перець червоний мелений солодкий, 500 г картоплі, перець гіркий стручковий, сіль.
- З голів свіжого коропа зварити бульйон, процідити. Розібрану й добре промиту рибу нарізати порціонними шматками.
- На копченому салі підсмажити нарізану кубиками моркву, петрушку і цибулю. Додати трохи борошна і солодкого меленого червоного перцю, потім – нарізані шматочками свіжі помідори і болгарський перець.
- У рибний бульйон, що кипить, покласти нарізану кубиками картоплю та підготовлені шматки риби, варити 25–30 хв.
- З’єднати з пасерованими овочами і довести до готовності. Наприкінці варіння додати гіркий стручковий перець і посолити. Подавати з посіченою зеленню.
Слабосолена скумбрія
- 2 скумбрії. Маринад: 1 л води, 3 ст. ложки солі, 1 ст. ложка цукру, 10 шт. чорного перцю, 5 шт. духмяного перцю, 4 шт. лавр. листків, 1 ч. ложка коріандру горошком. Для маринаду все закип’ятити, охолодити. Рибу (краще щоб була підморожена, тоді краще нарізається) почистити, нарізати кусочками та залити охолодженим маринадом на 2 год!
- Маринад 2: (я починала готувати після того, як рибка постояла 1 год, бо маринад має настоятися): 3-4 середні цибулини, 2 ст. ложки яблучного оцту, 5 ст. ложок олії рафінованої, 0,5 ч. ложки суміші перців (можна ті, які маєте), 1 ч. ложка хмелі-сунелі, 1 ч. ложка меленого коріандру, чуть солі. Цибулю порізати півкільцями і додати все інше, гарно вимішати, накрити, настояти 1 год, періодично помішувати. Настояти 1 год.
- Витягнути з маринаду 1 рибу і перекласти у маринад 2, перемішати. Скласти у ємкість, накрити кришкою і на 2 год поставити у холодильник. Все, рибка готова!
- Найшвидша вечеря – печена скумбрія з ароматом копченостей. Секрет – у маринаді!
- Рибне асорті: ідеї оформлення рибної нарізки, красива подача риби