Усі пропорції чітко прописані. Тому навіть якщо ви готуєте таку ковбасу вперше, можете бути впевнені: все вдасться.
Домашня ковбаса (рецепт для випікання або копчення)
Свинина і яловичина (2:1), сало (10–15% загальної ваги). На 1 кг фаршу: по 0,5 ч. ложки цукру і перцю, 1/4 ч. ложка мускатного горіха, 4–5 зубців часнику, 12–15 г солі.
1. М’ясо і сало дрібно порізати або змолоти на м’ясорубці з великими отворами, вимішати зі спеціями. Вимішувати, доки фарш не відставатиме від рук.
2. Очищені кишки вимочити у воді зі шматочком лимона, щоб не було запаху. Начинити кишки фаршем, зв’язати кінці.
3. Винести ковбаси у прохолодне місце на дозрівання на 4–6 год .
4. Коптити 2 год або запікати 1,5 год, поклавши на решітку, а під низ поставивши деко з водою.