Плита — один із найважливіших елементів на кожній кухні. Для більшості родин важливо, щоб вона не просто доповнювала інтер’єр, а давала змогу готувати смачні й корисні страви. Любите кулінарні експерименти і вирішили купити на кухню нову плиту, оснащену різними функціями? Пропонуємо розібратися, на що звертати увагу під час придбання.
Основні різновиди техніки для приготування страв
У магазинах побутової техніки можна знайти три варіанти кухонних плит:
- Газові. Страви на відкритому вогні готуються швидко, рівномірно. У них зберігається більше корисних речовин. Такі плити — ідеальний варіант для будинків, де є можливість підключення до газопроводу. Але важливо, щоби під’єднання проводили професіонали. Адже якщо щось зробити неправильно, навіть незначний витік газу може стати причиною незворотних наслідків.
- Електричні. Пожежонебезпечність електричних плит менша, ніж газових. Але й вартість їхня вища. У продажу представлено різні варіанти. Так, ви можете купити плити для кухні у Харкові з емальованими поверхнями, з нержавійки, склокераміки. Важливо, щоби поруч із місцем установлення була розташована розетка.
- Комбіновані. Така техніка поєднує плюси обох видів. До цієї групи входять моделі, оснащені газовими й електричними конфорками, а також такі, що мають газову панель і електричну духову шафу.
Особливості нагрівальних елементів
Кількість конфорок у плиті може варіюватися від 2 до 8. Найпопулярнішими є моделі з чотирма нагрівальними елементами.
- Чавунні. Прості у виконанні й дешеві електричні конфорки. До їхніх мінусів відносять складне очищення, повільне нагрівання й нетривалий період служби.
- Hi-Light. Склокерамічна робоча поверхня з нагрівачем у вигляді металевої стрічки. Нагрівання й охолодження відбувається швидше, якщо порівняти з чавунними аналогами.
- Галогенові. Завдяки галогеновій лампі й електричній спіралі нагріваються дуже швидко. Але так само швидко охолоджуються. Коштують дорого та доволі швидко виходять із ладу через нетривалий період служби ламп.
- Індукційні. Безпосередньо плита з такими конфорками не нагрівається, що виключає ймовірність опіків. Нагрівається лише посуд завдяки дії електромагнітного поля. Готувати страви на них значно швидше, ніж на інших типах конфорок. Єдина умова — потребують використання спеціального посуду.
Функціональність техніки
Крім того, що на поверхні можна готувати різні страви, вибравши потрібний режим, кухонні плити можуть бути оснащені такими функціями:
- Захист від переливання. Якщо на варильну панель пролилася рідина, припиняється робота всіх конфорок.
- Таймер. Робота техніки припиняється у встановлений час. Звуковий сигнал сповіщає про завершення роботи.
- Система електрозапалювання. Дає змогу підпалювати газові конфорки без використання сірників.
- Система газ-контроль. Спеціальні датчики контролюють полум’я, швидко припиняють подачу газу в разі його згасання.
Якщо в родині є малеча, не зайвою буде функція «Захист від дітей». Купуючи пристрій, зверніть також увагу в магазині Алло.юа в Харкові на наявність у комплекті необхідних аксесуарів. Окрім решітки, у духовці можуть бути глибоке й мілке дека, рожен тощо.