відновлення після пологів

Як відновитися після пологів: мамські проблеми зі здоров’ям

Після пологів у жінки може з'явитися чимало проблем зі здоров'ям. Що є нормою, а в яких випадках варто звернутися до лікаря, і як допомогти організму відновитися після пологів?

Вагітність та пологи — серйозне випробування для організму. Дев’ять місяців він працював за двох, потім величезна напруга пологів, і ось, нарешті, усе позаду. Незалежно від того, якими були вагітність і пологи, організм вимагає відновлення. Вважається, що жіночий організм відновлюється після пологів протягом 6–8 тижнів, але насправді швидкість відновлення є різною. В одних жінок воно може тривати кілька тижнів, а іншим потрібно кілька місяців.

Страшніше за чуму: як приймали пологи у середньовіччі

Які проблеми зі здоров’ям можуть виникнути після пологів?

Протягом шести-восьми післяпологових тижнів в організмі відбуваються значні зміни, що повертають його до колишнього стану, який був до вагітності. На них слід звертати увагу, щоб не пропустити, якщо щось піде не так.

Біль у промежині

Промежина травмується під час пологів, а іноді, щоб уникнути розриву, лікар може зробити невеликий надріз, так звану епізіотомію. Після пологів ця ділянка болісна, набрякла та запалена. Проблемою може стати відвідування туалету.

  • Щоб зменшити болючість, у перші дні після пологів можна прикладати до промежини пакет із льодом.
  • Після кожної дефекації потрібно підмиватися, щоб не допустити інфікування.
  • З кожним днем болючість зменшується, а якщо цього не відбувається, якщо вона посилюється або з’являються інші ознаки інфекції, треба повідомити про це лікаря.

Неонатальний скринінг, або Як виявити у новонародженого рідкісні захворювання

Біль внизу живота

Матка поступово повертається до свого звичайного розміру та форми. На жаль, цей процес пов’язаний зі спастичними болями, що нагадують менструальні. Вони спричинені скороченнями матки.

Біль часто посилюється під час годування груддю, і це нормально. У цей час активно виробляється гормон окситоцин, який сприяє скороченню гладкої мускулатури матки. Він також прискорює загоєння травмованих тканин та відновлення організму загалом. Ось чому акушери рекомендують прикладати дитину до грудей у перші години після народження і по можливості не відмовлятися від грудного вигодовування принаймні в перші місяці.

  • Якщо біль внизу живота настільки інтенсивний, що його важко терпіти, про це слід повідомити лікаря. Але, як правило, він хоч і неприємний, але все ж таки не інтенсивний і не триває довго.

Виділення з піхви

Кров’янисті вагінальні виділення після пологів є нормою, їх називають лохії. До 5–6 дня після пологів вони стають меншими, до рідких виділень додається слиз. Поступово крові у них стає дедалі менше, а слизового компонента дедалі більше. До 6–8 тижня все нормалізується.

  • Якщо кров’яні виділення не зменшуються, якщо набувають патологічного характеру, треба зв’язатися з лікарем.

після пологів

Бебі-блюз

Щастя від народження малюка іноді затьмарюється пригніченим настроєм. Тривога, роздратування від тіла, що змінилося, відчуття покинутості — це пов’язано з гормональним фоном. На настрій впливає пролактин, гормон, відповідальний за лактацію.

Те, що заведено називати післяпологовою депресією, найчастіше не є нею. Найбільш відповідним терміном цей стан називається в англомовних країнах — бебі-блюз.

Проте, якщо цей стан триває понад кілька тижнів, він може перерости в справжню депресію. Жінка не має залишатися віч-на-віч із цією проблемою. Не можна відмахуватися, говорячи, що справа в гормонах, хоча насамперед саме в них. Страждання при цьому справжні. У такій ситуації дуже важлива допомога близьких, їхнє розуміння та турбота.

  • Якщо психоемоційний стан погіршується, слід звернутися до лікаря.

Запор

Запор – часта проблема раннього післяпологового періоду, оскільки для цього є цілий комплекс причин. Однак це не означає, що запор є нормою. Щоб уникнути його або впоратися з тим, що вже є, рекомендовано пити багато рідини та їсти продукти, що містять клітковину — фрукти, овочі, цільнозерновий хліб.

  • Якщо проблема не розв’язується протягом трьох-чотирьох днів, слід проконсультуватись із лікарем.

Гемороїдальні вузли

Тиск на тазові вени на останніх місяцях вагітності та під час пологових потуг іноді призводить до утворення гемороїдальних вузлів, а іноді й до справжнього геморою з болями, кровоточивістю після дефекації та свербежем.

Полегшити стан можуть свічки, а якщо неприємних симптомів, крім самих вузлів, немає, то ліків не потрібно. Поступово все прийде в норму, важливо лише не допускати травмування вузлів (уникати запору). Найшвидше відновитися допоможуть вправи Кегеля.

Нетримання сечі

Післяпологове нетримання сечі проявляється підтіканням під час різкого та сильного підвищення внутрішньочеревного тиску. Його спричиняють сміх, кашель, чхання. Допомогти можуть ті ж вправи Кегеля. Зазвичай, проблема поступово проходить.

  • Якщо протягом кількох місяців вона не зникла, буде потрібною консультація уролога.

Випадання волосся

Після розчісування на щітці набагато більше волосся, ніж зазвичай, а ще воно залишається на подушці та в душі після миття голови. Це дуже засмучує молодих мам, але насправді небезпеки не становить. Причина все в тих же гормональних порушеннях — низький естроген. Поступово повернеться до довагітної норми як естроген, так і нормальна густота волосся.

Болючість пипок

Біль у пипках пов’язаний зі швидким збільшенням грудей через приплив молока, а також з їх високою чутливістю. Після встановлення годування чутливість притуплюється, і біль минає.

Втім, іноді відбувається зворотне — біль не лише не зникає, а стає нестерпним, а пипки вкриваються тріщинами, що кровоточать. Це відбувається, коли дитина неправильно бере груди.

Допомогти налагодити годування може фахівець з лактації або дитяча патронажна медсестра. Дуже важливо годувати малюка грудьми, але робити це потрібно правильно, уникаючи травмування пипок та застою молока, здатного спровокувати мастит.

Відновлення після пологів - фото1
Відновлення після пологів

Що робити для відновлення після пологів

Найкраще, що можна зробити для відновлення після пологів:

  • Годувати дитину грудьми.
  • Пити багато води.
  • Добре та збалансовано харчуватися. Якщо немає алергії та інших медичних показань, жодної суворої дієти не потрібно.
  • Відпочивати. Що більше, то краще, тож використовуйте для цього будь-яку нагоду, особливо в перші тижні.
  • Уникати перенапруження. Не піддавайтеся спокусі стати найкращою мамою у світі. Коли вам стає краще, не звалюйте на себе більше. Надмірна старанність та вимогливість до себе може уповільнити відновлення.

Якщо після пологів ви лише їсте, спите та піклуєтесь про дитину, ви вже робите достатньо. Решту залиште для організму, він впорається, якщо йому не заважати.

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook