Спекти добру паску вважається найважливішою подією на Великдень. Бо від того, якою вона вдасться, можна судити, яким буде весь наступний рік для сім’ї. Тому цього дня господині дотримуються певних ритуалів.
Зазвичай пекли паски у Чистий Четвер. В середу ввечері ставили тісто на опару, а вже зранку в Чистий четвер починали випікати. Якщо пасок потрібно було багато, їх готували усі три дні: в середу, четвер та суботу.
- Господиня перед тим, як випікати паски, повинна прибрати в хаті і увібратися в чистий одяг.
- Замішувати тісто треба з молитвою, з чистими і світлими думками. Рідні цього дня не повинні сваритися й гніватися між собою. Нічого цього дня не можна позичати.
- Якщо у господині гарно підійшло тісто, то в домі буде панувати добро i щастя.
- Забороняється комусь зі сторонніх входити у дім, інакше паска може не піднятися.
- Коли паска в печі, не можна відчиняти дверей, бо вона сяде, заборонено лежати, бо потріскається, а також розмовляти, бо буде глевка.
- Якщо верх паски западе або вона виявиться порожня всередині — до нещастя.
- Їсти паску до освячення — гріх.
Головні секрети вдалої паски: приготування опари, замішування, випікання
Яка паска – така й доля
Якщо гарно зійшло тісто, то в хаті буде лише добро i родина буде щасливою. А якщо тісто западається, то це застереження про лихо.
За зовнішнім виглядом спеченої паски визначають майбутнє:
- якщо паска збоку трошки надтрісне – на добро і багатство;
- зверху трісне – чекай протягом року біди;
- западеться – до хвороби, а може, й смерті когось із рідних.
Паски на будь-який смак: від учительської до президентської. 20 перевірених рецептів