Що приготувати з кабачків: п’ять суперрецептів

Якщо не знаєте, що приготувати з кабачків, обов'язково збережіть цю публікацію! Тут п'ять смачних рецептів: запіканка, котлети, чебуреки, деруни і навіть торт із кабачків!

Багатьох господинь хвилює, що приготувати із кабачків? Адже це дуже корисний і доступний за ціною овоч. От тільки традиціні кабачкові рагу або тушковані овочі зазвичай діти і чоловіки їдять неохоче. Ми ж підшукали для вас рецепти дуже смачних страв із кабачків! Вашим рідним неодмінно сподобається і навіть на святковий стіл можна подати!

Рецепти страв із кабачків

Запіканка з кабачками «Веселка»

  • 500 г курячого фаршу, 250 г рису, 200 мл бульйону або води, по 1 цибулині, кабачку, баклажану і морквині, 3 перчини (краще різних кольорів), 2 яйця, по 100 г твердого сиру і вершків, 4 ст. ложки олії, сіль, перець, 0,25 ч. ложки орегано, петрушка, 2 зубці часнику.

Рис обсмажити у 2 ст. ложках олії до прозорості (або використовувати пропарений), залити бульйоном, варити до повного випаровування рідини (до напівготовності). Змішати фарш, охололий рис, петрушку, терту цибулю і сир, 1 яйце, сіль, перець.

Покласти фарш на дно форми діаметром 30 см, щедро змащеної маслом. Нарізати тонкими пластинами моркву, опустити в окріп на 2 хв. Так само порізати тонкими пластинами кабачок і баклажан, перець – смужками. Викласти овочі у форму по колу на ребро, втискаючи їх у фарш.

Змішати 2 ст. ложки олії, часник і сіль, змастити овочі. Вершки збити з яйцем, залити ложкою у проміжки між овочами. Поставити у розігріту до 180 °С духовку на 30–40 хв.

Котлети з кабачків

  • 2 кабачки, 2 яйця, 50 г твердого сиру, 5 ст. л. борошна, сіль і перець (за смаком), будь-яка зелень, 3 зубчики часнику, олія, сметана.

Очистити і натерти кабачки на крупній тертці. Вичавити з кабачків зайву рідину і трохи посолити. Перемішати з натертим сиром, подрібненою зеленню, яйцями і борошном, посолити і поперчити за смаком. Тісто вийде середньої консистенції, якщо воно занадто рідке, додати ще борошна.

Викласти кабачкові котлети на добре розігріту сковорідку з олією. Краще робити це столовою ложкою – тісто сильно липне до рук. Смажити кабачкові котлети на середньому вогні до рум’яної скоринки. Можна також спекти їх в духовці, використовуючи силіконові формочки.

Кабачкові котлети смакують гарячими з холодним сметанно-часниковим соусом.

кабачкові чебуреки

Кабачкові чебуреки (пиріжки)

  • 1 кабачок (500-600 г), 1 яйце, 4 ст. ложки борошна, сіль, перець, 1 ст. ложка сметани, 1 цибулина невеличка, 1 морквина, зелень, зубець часнику, розпушувач  на кінчику ножа.
  • Начинка: 300 г фаршу, 1 цибулина, 1 морквина, 0,5 ч. ложки гірчиці, зелень, сіль, перець, приправи. 
Цибулю нарізати, моркву натерти на середній тертці, злегка обсмажити, додати фарш, сіль, перець, приправи до смаку, тушкувати до готовності, вкінці додати гірчицю. У готову начинку додати нарізану зелену цибулю/зелень.
Кабачок натерти на грубій тертці, посолити та залишити на 5-10 хв, віджати руками зайвий сік. Додати натерту моркву і цибулю, яйце, борошно з розпушувачем, перець, сіль, зелень.
Смажити на розігрітій сковороді з невеликою кількістю олії на маленькому вогні. Викласти кабачкове тісто ложкою та розрівняти, формуючи круглу паляничку потрібного діаметру, більшу/меншу, більші – по 3 ст. ложки, менші – по 2 ст. ложки. Смажити під кришкою до золотистого кольору. Тоді на один бік викласти фарш, накрити іншою стороною. Смажити ще 1-2 хв з кожного боку під кришкою. За бажання можна додати тертий сир в начинку, посипати поверх фаршу.
  • Соус: сметана, дрібно нарізана зелень, вичавлений часник, дрібненько нарізаний солений огірочок. Рецепт і фото Татьяни Петришиної

Кабачкові деруни з яйцем пашот

  • 700 г кабачка, 2 яйця, 2-3 ст. ложки борошна, сіль, перець до смаку.
Кабачки натерти на середній терці (якщо багато рідини, то відтиснути), додати яйця, сіль, перець, добре перемішати. Додати борошно, перемішати і залишити тісто на 5 хв. Смажити на оливковій олії до рум’яного кольору з двох боків під кришкою.
  • Соус: 150 г грецького йогурту або сметани, пучок зелені, 1 зубець часнику.
Для приготування яйця пашот 1 л води довести до кипіння, додати 1 ст. ложку оцту. У склянку вибити яйце. Коли вода закипить, зменшити вогонь на мінімум, щоб вода інтенсивно не кипіла. Поколотити воду ложкою, щоб утворився водоворот, швидко вилити яйце, тримаючи склянку якомога ближче до води (не кидати з висоти!). Варити 3-3,5 хв, щоб білок зварився, а жовток залишився рідким. Дістати яйце шумівкою на серветку, щоб стікла зайва вода.
Можна зробити інакше. Відрізати шматок харчової плівки, застелити його у склянку (щоб краї звисали назовні), злегка змастити всередині олією, вибити яйце, зав’язати краї, опустити в окріп і зварити протягом 3-4 хв. Рецепт і фото Оксани Білінської
кабачковий торт

Торт з кабачків з помідорами і сиром

  • 3 кабачки, 6-7 ст. ложок борошна, 2 яйця, сіль, кріп, 2 зубці часнику. 
  • Начинка: 200 г майонезу, 2-3 зубці часнику, 2 великі помідори, 200 г сиру, кріп, сіль, перець. 

Кабачки почистити від шкірки і натерти. Якщо кабачки не молоді, то краще видалити і насіння. Посолити перемішати і залиши на 15 хв. Викласти кабачки в сито і добре пом’яти руками, щоб стекла зайва рідина.

Перекласти в іншу посудину, додати яйця, дрібно нарізаний кріп, часник, сіль, перець за смаком і перемішати до однорідної маси. Всипати борошно і ще раз все ретельно перемішати. Тісто не повинно бути рідким. Так що можете додати більше борошна, ніж зазначено в інгредієнтах.

Розділити тісто приблизно на 5-6 частин. Викласти першу частину на сковороду з розігрітою олією, розрівняти рівномірно шаром 3-4 мм. Обсмажити по кілька хвилин з кожного боку до золотистої скоринки. Коржі будуть легко перевертатися, якщо тісто вийшло досить густим. Коржі остудити.

Змішати майонез з часником і кропом. Нарізати помідори і сир тонкими кружечками. Змащувати охололі коржі майонезним соусом, класти скибочки сиру і помідорів, так зібрати весь торт. Прикрасити і залишити на 15-20 хв, щоб коржі просочилися.

Рецепт і фото Лілії Гадач

Читайте також:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook