Теплі алкогольні напої з прянощами просто незамінні у холодну пору. Вони зігрівають, тонізують, бадьорять. Чудова ідея – випити келих після довгого робочого дня, прогулянки або роботи на свіжому повітрі. А ще це гарний привід запросити друзів, провести вечір у приємній і теплій (у всіх сенсах цього слова) компанії.
ПУНШ ЛЮБИТЬ ФРУКТИ
Це напій родом з lндії. «Пунш» дослівно перекладається як « п’ять», адже за індійською рецептурою напій містив п’ять компонентів: алкоголь, лимонний сік, мед, воду і прянощі. Згодом європейці додали до напою ще один інгредієнт, який зараз вважається обов’язковим. Це фрукти або фруктовий сік. Подають пунш у широких скляних ємностях, зі шматочками фруктів.
Пунш на вині
1 пл. червоного напівсолодкого вина, 1 л води, 200 г цукру, 3 апельсини, 2 лимони, пo 0,25 ч. ложки кориці і кардамону, 6 бут. гвоздики, 4 ч. ложки чаю.
У киплячу воду додати цукор, гвоздику, корицю і кардамон, потримати на маленькому вогні 3–4 хв. Вичавити сік з апельсинів і лимонів. Процідити крізь сито гарячий чай, додати до нього вино і сік цитрусових фруктів. Розлити у склянки, прикрасити кружальцями апельсинів.
ГЛІНТВЕЙН – ВИНО, ЩО ПАЛАЄ
Виготовляють із вина (червоного або білого) з додаванням прянощів (гвоздики, кориці, духмяного перцю, мускатного горіха, кардамону, бадьяну, імбиру, цедри), цукру або меду. Можна додати цитрусові фрукти, яблука. Подібний до глінтвейну напій готували ще в Стародавньому Римі. Тоді вино змішували із прянощами, але не нагрівали. Саме гаряче вино з’явилося в часи Середньовіччя.
Класичний глінтвейн
300 мл сухого червоного вина, 1 ч, ложка імбиру, 2 cr. ложки лимонного соку, дрібка цедри лимона, прянощі (кориця, бадьян, кардамон), 1 груша.
Вино налити у каструлю і поставити на невеликий вогонь, додати порізану почищену грушу, сік лимона з цедрою та прянощі. Зачекати, поки все нагріється. Не треба доводити до кипіння (максимум до 70 °С). Процідити і залишити настоятися 15–20 хв. Фрукти для глінтвейну можна обирати будь-які. Це можуть бути не тільки цитрусові, а й ягоди.
ГЛЬОГ – СКАНДИНАВСЬКИЙ БРАТ ГЛІНТВЕЙНУ
Готують його на основі вина (соку – у безалкогольному варіанті), із додаванням спецій (кориці, гвоздики, кардамону, імбиру, шкірки апельсина), у кожну склянку кладуть мигдаль і родзинки. На бажання, можна додати міцний алкоголь.
Гльог
0,75 л червоно напівсолодкого вина, 2 палички кориці, 4 бут. гвоздики, мелений кардамон, пo 100 г родзинок і мигдалю, пo 1 лимону й апельсину, 2 ст. ложки коричневого цукру.
Налити в каструлю півсклянки вина, додати корицю, гвоздику і кардамон. Можна додати 1 ст. ложку тертого імбиру. Варити під кришкою на малому вогні 30 хв. Залишити в холодильнику на ніч. Решту вина розігріти до 60 °С, влити у приготовлений екстракт, додати помиті родзинки і мигдаль, коричневий цукор, дрібно нарізану цедру лимона й апельсина, кілька скибок лимона.
ГРОГ. НЕ КАВА, А ЧАЙ ІЗ КОНЬЯКОМ
Готують із міцного алкоголю з окропом або чаєм та цукром, деколи додають лимонний сік. Ідея цього напою належить англійському адміралу Едварду Вернону, який у 1740 році вирішив ром, який видавали матросам, розводити водою. Адмірал мав прізвисько Старий Грог – звідси і назва напою.
Грог
50 мл рому (коньяку або горілки), 100 мл чорного чаю, дрібка кориці, 5 бут. гвоздики, 2 ч. ложки коричневого цукру, кілька скибок лимона.
Заварити чай із паличками кориці та гвоздикою. Поки заварюється чай, прикрасити склянки. Краї склянок змастити скибкою лимона і занурити в цукор, щоб він прилип до стінок склянки. Процідити чай, додати цукор, ром і як слід перемішати. Розлити у склянки, подавати зі скибочками лимона. Можна налити напій у термос, щоб він залишився теплим, або навпаки, охолодити і подавати холодним з кубиками льоду.