Яйця, фаршировані огірком і сиром фета
10 яєць, 1 огірок, 100 г сиру фета, 1-2 зубці часнику, трохи кропу, петрушки і зеленої цибулі.
До жовтків натерти свіжий огірок, додати трохи сиру фета, вичавити або дрібно нарізати 1-2 зубці часнику, порізану зелень кропу й петрушки, зелену цибулю, все вимішати. Якщо потрібно, досолити (сир фета солений, тож треба спробувати). Заповнити цією масою половинки білків.
Яйця, фаршировані тертим сиром і шинкою
10 яєць, 100 г твердого сиру, 50 г шинки, 1-2 ст. ложки майонезу.
Сир потерти, шинку дрібно порізати. Усе вимішати з жовтками, додати 1-2 столові ложки майонезу, посолити, поперчити, ще раз вимішати. Начиняти білки. Фаршировані яйця на тарілці прикрасити майонезом, кружечками квашеного огірка, зеленню.
Помідори, фаршировані шинкою і сиром фета
4 помідори, 4 яйця, 50 г сиру фета, 2-3 скибочки шинки, 1 зубець часнику, 2 -3 листочки базиліку, сіль, перець.
Сир фета і шинку дрібно порізати, вичавити до них зубець часнику, додати порізаний базилік, поперчити, посолити. Заповнити цією масою підготовлені для фарширування помідори. Якщо таку подавати як холодну закуску, зверху прикрасити тертим твердим сиром і дрібно порізаною зеленню кропу. Щоб подавати ці помідори гарячими, до маси потрібно додати сире яйце, страву добре вимішати й фарширувати нею помідори. Викласти їх на змащене олією деко, посипати тертим сиром і запікати протягом 15-20 хвилин.
Груша фарширована сиром
На 1 велику грушу: по 4 ч. ложки цукру і масла, 4 – 5 ч. ложок домашнього або ніжного м’якого сиру, трохи подрібнених горіхів, кориця.
Грушу почистити, розрізати навпіл і вирізати серцевину. На пательні розтопити масло й додати до нього цукор. Коли він розчиниться, обсмажити в цій карамелі грушу до приємного золотистого відтінку. Викласти половинки на тарілку, в ямки покласти по ложечці сиру, зверху на сир – подрібнені горіхи і прянощі. Полити карамеллю, що залишилася від смаження груші.
Помідори, фаршировані грибами
8 помідорів, 150 г маринованих шампіньйонів, 1 цибулина, 2 варені яйця, 1 столова ложка олії, 2 столові ложки майонезу, 4 зубці часнику, зелень кропу, листя салату, перець, сіль.
Печериці дрібно нарізати. На олії підсмажити подрібнену цибулю. Яйця нарізати кубиками. Цибулю, яйця і гриби перемішати, додати подрібнений часник. Підготовлені для фарширування помідори наповнити начинкою, зверху змастити майонезом і посипати подрібненою зеленню. Перед подачею до столу прикрасити листям салату.
Фаршировані печериці
12 великих печериць, одна цибуля порей (біла частина) або ріпчаста, 150-180 г твердого сиру, 1 ст. ложка панірувальних сухарів, сіль, чорний або білий мелений перець.
Печериці вимити й обсушити. Акуратно видалити ніжки, щоб не пошкодити шапочок. Викласти шапочки у змащену олією форму і злегка посолити їх усередині. Цибулю нарізати дрібно або чверть кільцями. Ніжки грибів порізати. Сир натерти. Цибулю обсмажити на олії 2-3 хвилини, додати ніжки печериць, посолити, поперчити й ще 5 хвилин смажити (можна додати дрібно порізаний часник). Всипати панірувальні сухарі або хлібні крихти й перемішати. Гриби з цибулею трохи охолодити й змішати з половиною натертого сиру. Начинку викласти в шапочки грибів, зверху посипати сиром. Запікати 10-12 хвилин за температури 190-200 °С.
Кабачки, фаршировані сухофруктами
З кабачки, 50 г кураги, 50 г родзинок, 2 яйця, 100 г рису, 200 г сметани, 1-2 ст. ложки коньяку, дрібка ванільного цукру, цукор і сіль за смаком.
Відварити в підсоленій воді рис до готовності. Сухофрукти замочити на 30 хвилин у воді, потім її злити й залити коньяком. Курагу подрібнити. Змішати сухофрукти з рисом і цукром. Кабачки помити, обсушити, розрізати уздовж або впоперек, на свій розсуд, щоб вийшли кошики, вибрати м’якоть. Наповнити фаршем, викласти у форму, змащену вершковим маслом. Збити яйця зі сметаною і цукром, залити цією сумішшю кожен кабачок. Запікати кабачки в розігрітій до 180 °С духовці протягом 30 хвилин, потім посипати цукром і запікати ще 5 хвилин.
Баклажани, фаршировані м’ясом і грибами
300 г курячого фаршу, по 4 баклажани і помідори, 1 цибулина, 2 зубці часнику, 200 г печериць, кілька гілочок зелені (базилік, кріп), 2 ст. ложки олії, 100 г плавленого сиру, 50 г вершків (сметани), 0,5 ч. ложки цукру, чорний мелений перець, сіль.
Баклажани помити й зрізати хвостики. Якщо великі, то розрізати їх навпіл. Видалити зсередини м’якоть і порізати її кубиками, залишивши у баклажанів верхню шкірку приблизно 1 сантиметр завтовшки. Баклажанні човники і м’якоть посоли й залишити на 30 хвилин, щоб зійшла гіркота, потім змити сіль. Човники викласти на деко, змастити олією й запікати в духовці, розігрітій до 230 °С, 10-15 хв. Приготувати начинку. Дрібно порізати цибулю, подрібнити часник, нарізати зелень, печериці. Помідори ошпарити, зняти з них шкірку 1 дрібно порізати. На олії трохи обсмажити цибулю, потім додати гриби, через 15 хвилин, коли випарується рідина, – баклажанну м’якоть і тушкувати ще 5 хвилин. Наприкінці додати помідори, часник, зелень, цукор, посолити й поперчити. Готові овочі перемішати з курячим фаршем. Начинку викласти в баклажанні човники. Зверху кожен баклажан полити вершками (сметаною), покласти смужку плавленого сиру. Запікати при 180 °С 30-40 хвилин.
Кабачки, фаршировані м’ясом і грибами
2 середні кабачки, 300 г печериць, 350 г фаршу (свинина і яловичина), 2 ст. ложки сметани або вершків, 150 г твердого сиру, сіль, чорний мелений перець.
М’ясний фарш, подрібнені печериці, трохи тертого кабачка, сметану або вершки добре перемішати, посолити, поперчити. У підготовлені для фарширування кабачки накласти фарш, викласти їх на змащене деко (воду доливати не обов’язково, кабачок сам пустить сік), запікати за температури 180 °С 25-30 хвилин. Наприкінці запікання посипати тертим сиром.