домашня консервована ковбаса

Як законсервувати домашню ковбасу в банках або горщиках

Ми розповімо про кілька способів, як зберігати домашню ковбасу про запас - законсервувати у банках (сиру або печену) або в горщиках, заливши розтопленим смальцем. Способи перевірені, дуже давні. Ці рецепти передаються від покоління до покоління. 

Домашня ковбаса – це одна з найсмачніших та улюблених страв українців. Єдиний її мінус – закінчується швидкою. Щоб домашньою ковбасою ласувати, коли забажаєте, її можна приготувати про запас – законсервувати на зиму в банках. Або зробити так, як робили наші бабусі, – скласти у горщики і залити смальцем. Така ковбаса може зберігатися кілька місяців навіть без холодильника і при цьому залишається дуже смачною.

Ми розповімо про кілька способів, як зберігати ковбасу про запас – законсервувати у банках або в горщиках, заливши розтопленим смальцем. Способи перевірені, дуже давні. Ці рецепти передаються від покоління до покоління.

Ковбаса смальці в горщику

“Моя бабуся раніше готувала домашню ковбасу, – пригадує Оленка. – Перекладала її в глиняний широкий горщик, заливала топленим жиром (має кипіти!). Зверху накривала кришкою. Горщик з ковбасою зберігали у підвалі. Дістанеш з горщика шматок ковбаси, обсмажиш на сковорідці – то смакота! А смалець який добрий! Він просочується ароматом ковбаски: береш шматочок і кладеш на картопельку. М-м-м…”

Ковбаса у банках

Також можна закривати ковбасу у банки. Так її зручніше діставати, ніж зі смальцю. Найкращий простий спосіб: тугенько скласти в стерильні банки щойно вийняту з печі ковбаску і одразу закрутити. Банки перевернути, щоб жир (а його трішки стече) захолов на кришці. “Моя бабця так роками робила, – каже Марія. – Така ковбаса кілька місяців стоїть. Добре зберігається і без холодильника, просто в прохолодному місці”.

Щоб ковбаса щільно лягала у банку, є одна хитрість. Потрібно спекти ковбаски на бляшках (в печі або духовці). Перед завершенням приготування простерилізувати банки літрові над паром, акуратно закрутити ковбасу ніби равликом в банки. Це зручніше робити удвох: один прокручує банку, інший направляє ковбасу – і так до самого верху. Ще шматок ковбаси покласти вертикально всередину в кільце, що утворилось. “Я ріжу відрізаю шматок на довжину банки і ставлю “свічкою”, тобто стоячи, всередину кільця ковбаси. І закатую прокип’яченими металевими кришками. Зберігаю в погребі”, – розповідає господиня.

Ще один спосіб – консервувати ковбасу у банках з додаванням смальцю. “Для надійності можна налити в кожну банку по кілька ложок смальцю, закрутити і перевернути банки догори дном. Тоді жир герметично закриє кришку, щоб часом десь не пропускало повітря. Жир, коли теплий, то буде витікати через кришку – і ви побачите, що потрібно ще раз пройтись ключем по якійсь із банок, якщо її погано закрутили. А коли він застигне – це додаткова герметизація”.

Сира консервована ковбаса

Можна також законсервувати сиру ковбасу, не випікаючи її окремо. Для цього потрібно сиру ковбасу скласти в банку, скрутивши як змійку, накрити кришками і поставити в духовку, як тушонку, а потім дістати з духовки і закрутити. “Я кладу сиру ковбасу в банки, всередину кільця можна покласти шматочок бочка або поставити вертикально маленьку ковбаску, і печу в духовці 2,5 години, потім закручую і перевертаю догори дном”, – ділиться своїм способом приготування Наталія.

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook