Мабуть, немає таких людей, які не люблять вареники. Змінюєш начинку – і щоразу нова страва на столі. А ще це зручно, адже можна наліпити багато вареників, заморозити і швидко приготувати за потреби. Пропонуємо вашій увазі чотири перевірені рецепти тіста для вареників.
Тісто для вареників
- 400-500 г борошна, 200 мл кефіру чи кислого молока, 100 мл гарячої води, 1 ч. ложка цукру, 3/4 ч. ложки солі, 3/4 ч. ложки соди.
Кефір і гарячу воду змішати ложкою, тісто потрібно замішувати на теплій рідині. Просіяти муку, цукор, сіль, сода. Додати все в теплий кефір. Тісто буде липкуватим, тому його треба покласти відпочити хвилин на 10, накривши харчовою плівкою або рушником.
Далі поверхню трошки притрусити мукою і вимішувати тісто близько 10 хв. Тісто стає надзвичайно еластичне. Дати відпочити тісту ще 1 год і можна розпочинати заліплювання. Можна ще залишити тісто на ніч у холодильнику, тоді воно буде ще краще в роботі. Рецепт Тані Козак
Тісто на вареники на картопляному відварі
- 400 мл картопляного відвару (я брала саму воду), 100 мл олії, 1 ч. ложки солі, 2 яйця, 6 скл. (по 250 мл) борошна.
У мисці збити яйця, сіль і олію. Додати просіяне борошно. Відразу ж влити 400 мл гарячої (кип’ятку) води або відвару. Перемішати за допомогою ложкою, а потім замісити вже тісто руками. Загорнути у харчову плівку та залишити тісто для відпочинку на 30-40 хв. Потім притрусити стіл злегка борошном. Брати частину тіста до роботи, а решту залишити в плівці, щоб не обвітрювалися. Розкочувати тісто в тонкий пласт (1-2 мм) і вирізати кружечки. Ліпити вареники і відварити в підсоленій воді 5 хв з моменту закипання. Я заправляла великою кількістю смаженої цибулі. Рецепт Марини Гармаш
Заварне тісто для вареників
- 500 г борошна, 150 мл молока, 150 мл води, 4 ст. ложки олії, сіль, перець. Начинка: 500-700 г сиру, сіль, перець, трішки куркуми, 1 яйце.
Молоко і воду змішати і закип’ятити. У миску просіяти борошно, посолити, додати олію і вилити гарячу рідину, замісити тісто спочатку лопаткою, потім руками. Тісто м’яке й еластичне. Накрити і відкласти на час, поки готуватимете начинку (15-20 хв). Опісля тісто розкотити тонко (не потрібно підсипати борошно), витиснути кружальця і ліпити вареники. Варити у підсоленій воді. Рецепт і фото Оксани Білінської
Тісто для вареників
- 1 кг борошна, 1 яйце, 1 ст. ложка олії (або масла вершкового, навіть буде краще), 2 ч. ложки солі, 1 скл. (250 мл) молока, 1 скл. води, невелика щіпка сухих дріжджів (якщо хтось вважає, що це абсурд, – не додавайте, але моя мама завжди додає). Дріжджі не дають смаку, просто трошки змінюють текстуру тіста, вона більш оксамитова.
Закип’ятити воду і з’єднати з молоком (суміш повинна бути добре теплою). Відкласти добру жменю борошна для підсипання тіста. До решти борошна додати яйце, олію, сіль і дріжджі, поступово додати воду з молоком і замісіть тісто. Відкласти на пів години, накривши мискою. Можна відкласти навіть на цілу ніч в холодильник, обгорнувши харчовою плівкою. Начинка може бути будь-яка (ми любимо з картоплею). Варити готові вареники 2-3 хвилини в підсоленій воді з 2-3 ст. ложками олії (вони не будуть злипатися). Можна заморожувати і готові вареники, і саме тісто. Рецепт і фото Надії Тимків
Читайте також:
- Соуси для вареників
- «Троянди» (ліниві вареники). І для тих, хто постить, і для любителів м’яса
Post Views: 35