Обирайте будь-яку начинку: якщо дотримуєтеся посту – кладіть гриби або капусту, а якщо любите м’ясо – давайте всередину фарш.
Тісто для вареників (на воді, молоці, кисляку або сироватці з гашеною содою). Начинка: 0,5 кг капусти, 1 морквина, сіль або 0,5 кг фаршу, 1 цибулина, сіль, перець.
- Із борошна, погашеної соди, солі і молока (або води) замісити м’яке тісто, як на вареники.
- Тонко розкачати, порізати смужками завширшки 6–8 см, викласти посередині смужки начинку, скласти тісто навпіл, згорнути рулетом, защипнути край, щоб рулет не розмотався.
- Викласти рулетики у глибоку сковорідку на подушку з тушкованих овочів (моркви, помідорів, перцю тощо), залити гарячою водою більш ніж на половину висоти троянд.
- Можна готувати без овочів, просто залити водою.
- Підсолити, закрити кришкою, варити на середньому вогні близько 10 хв або запекти у духовці до готовності або готувати у пароварці.