Сметанник по-новому “Шахматний”
- Форма 25Х35 см (буде висотою 10-12 см). Медові коржі: 3 яйця, 50 г меду, 150 г цукру, 125 г маргарину, 1 ч. ложки соди, 1 ст. ложка оцту, 550 г борошна.
Яйця, мед, маргарин і цукор поставити на водяну баню. Підігрівати, помішуючи, поки всі інгредієнти об’єднаються. Додати соду і довести до кипіння, маса піниться, помішувати її. Варити ще 5-7 хв і зняти з вогню. Охолодити до кімнатної температури, додати борошно, замісити еластичне тісто.
Розділити на 3 частини, покласти в холодильник на 30 хв. Розкочувати на пергаменті, притрусивши борошном, обрізати краї, поколоти виделкою, пекти при 190 ОС приблизно 15 хв. Так спекти 3 коржі.
- Світле тісто: 2 яйця, 150 г цукру, 200 г сметани, 250 г борошна, 1 п. ванільного цукру, 1 ч. ложка соди, 1 ст. ложка оцту.
Яйця з цукром і ваніллю збити до пишної маси. Додати сметану, збити, додати погашену оцтом соду, борошно, перемішати ложкою. Пекти на пергаменті при 180 ОС приблизно 25 хв. Охолодити.
- Тісто темне: 2 яйця, 150 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 200 г сметани, 1 ч. ложка соди, 1 ст. ложка оцту, 200 г борошна, 30 г какао.
Приготувати так само, як світлий. Сметану можна використати магазинну, 15%, в тому числі не першої свіжості – після випікання нічого не чути.
- Крем: 1,6 л сметани, 230 г цукру, цедра 1 лимона, якщо сметана магазинна +5 п. згущувача (по 12 г). Збити до розчинення цукру.
Скласти пляцок
У сметанних коржів обрізати краї. Порізати коржі поздовж на однакову кількість смужок шириною приблизно 2 см. Скласти смужки, чергуючи світлі і темні (має вийти два смугасті чорно-білі коржі).
Медовий корж, крем, смугастий корж (збоку кожну смужку змастити кремом, щоб вони “склеїлися” між собою в суцільний корж), крем, медовий корж, крем, смугастий корж (збоку кожну смужку змащувати кремом), крем, медовий корж. Розкладати смужки таким чином, щоб чорні і білі смужки чергувалися справа-наліво і зверху-вниз, щоб при розрізі були у шаховому порядку. Поставити в холодильник на 6 годин.
Торт зверху змастити кремом, посипати крихтами з обрізків коржів. Поставити в холодильник ще на кілька годин.
Рецепт Лілії Цвіт. Готувала і фотографувала Леся Льода