Чи може бути щасливою сім’я, в якій немає дітей

Чи можливе щастя без дітей? Чому сімейні пари вирішують не заводити дітей і чи може бути така сім'я по-справжньому щасливою?

Щастя без дітей – досить спірне питання. Дехто вважає, що без дитини сім’я не буде повноцінною, інші ж — прихильники чайлдфрі.

І в тих, і в тих сім’ях є певні проблеми та позитивні моменти. Річ у ставленні до життя та обставин, які впливають на його стиль. З’ясуймо, чим відрізняється традиційна модель сім’ї від пари без дітей і чи можна бути щасливими?

Не варто одразу звинувачувати пару у тому, що вони нібито «неповноцінні». Ми ніколи не можемо знати точно, в чому причина відсутності дітей у сімейної пари. І критика або взагалі розмова на цю тему може завдати людям великого болю.

Чому у сім’ях немає дітей?

На це впливають різні обставини:

  1. За станом здоров’я. Можливо, у людей проблеми зі здоров’ям та народити дитину вони просто фізіологічно не можуть. Ви скажете «Взяти з дитбудинку», але система усиновлення досить складна, а процес — довгий.
  2. Фінансове питання. Багато хто не може дозволити народити дитину через брак грошей. І це цілком логічно, тому що пара хоче дати малюкові все найкраще, але чудово розуміє, що зараз просто не потягне утримання третього члена сім’ї.
  3. Орієнтація на кар’єру. Цей пункт певною мірою пов’язаний із фінансовими проблемами, але з іншого боку майбутні батьки хочуть спочатку стати на ноги, купити житло, авто. Побудувати хорошу кар’єру в такому випадку пріоритет, тому що від цього залежить добробут дитини.
  4. Неналежні умови. У цю категорію можна внести практично все, починаючи від несприятливих житлових умов і закінчуючи постійними відрядженнями.
  5. Психологічні проблеми. Якщо в дитинстві у людини були складні стосунки з власними батьками, то й народжувати дітей часто не поспішають. Це пов’язано зі страхом повторити помилки батьків. Щоб подолати їх потрібен час.
  6. Час один для одного. Дедалі більше людей прагне спочатку пожити для себе, для партнера. Зміцнюючи стосунки, вони зміцнюють основу сім’ї, у якій потім має з’явитися малюк.
  7. Усвідомлена відмова від дітей. Йдеться саме про чайлдфрі. Перш ніж їх критикувати, згадайте, що кожен має право сам вирішити чому і кому присвятити своє життя. Усвідомлене небажання мати дітей — особистий вибір цих людей, дайте їм спокій.

Запліднення – штучне, а диво – справжнє. Які шанси народити?

Плюси та мінуси сімейного життя без дітей

Чи може бути щасливою сім’я, де немає дітей? Спірне питання. Дехто скаже однозначно: ні, інші твердо дадуть відповідь: так.

Щаслива пара без дітей, чи ні, ми вирішити не можемо. Ми не проживаємо їхнє життя і не знаємо обставин. Є ж багато нещасливих сімей з дітьми, адже діти – це не гарантія щастя.

Ми ніколи не можемо вгадати, що діється за зачиненими дверима. І лізти в чуже життя, як у сутінки, не варто.

“Народити для себе”: чому жінки так вирішують і про що це свідчить

Проте у сімейного життя без дітей є свої плюси та мінуси:

Плюси:

  • більше вільного часу;
  • більше уваги приділяється дружині;
  • можливі часті подорожі та мандрівки;
  • менше витрат;
  • час для саморозвитку та можливість для самореалізації;
  • відсутність багатьох обмежень як дружини, так чоловіка;
  • менше клопоту при розлученні.

Мінуси:

  • постійні питання щодо дітей;
  • відчуття нестачі чогось важливого у житті;
  • власне, сама відсутність дітей.

У будь-якому разі, не нам судити, не знаючи нічого про інших людей. І кожен має право сам вирішувати, що для нього в цьому житті є пріоритетним.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook