Рецепти пісних пирогів
Бісквіт “Божевільний” (Crazy Сake) – вологий, пишний, смачний навіть без крему
- 3 скл. борошна, 1,2–2 скл. цукру, 1 ч. ложка солі, 2 ч. ложки соди (або 3 ч. ложки розпушувача), 0,5 скл. какао, 3/4–1 скл. олії, 2 ст. ложки оцту, 1 п. ванільного цукру, 2 скл. холодної кип’яченої води (або кави).
Просіяти борошно, додати цукор, сіль, соду і какао й перемішати. Змішати олію з оцтом і водою. Влити рідку суміш у борошняну і перемішати віничком або виделкою до однорідної маси. Випікати в розігрітій до 170–180 градусів духовці протягом 30–40 хв, перевіряти готовність дерев’яною зубочисткою. Можна пекти у мультиварці (приблизно 1 год + 20 хв на підігріві, не відкриваючи). Остудити у формі.
Готовий корж можна: з’їсти як кекс; змастити помадкою, шоколадом, варенням абощо; розрізати, перемазати кремом і сформувати торт; заморозити, замотавши у кілька торбинок, щоб не набрався запахів.
Перемазувати можна кремом із маскарпоне, збитим зі згущеним молоком або цукровою пудрою (якщо нема маскарпоне, заморозьте кефір або кисляк, а потім викладіть лід на друшляк, встелений марлею, дайте розтанути і повністю стекти сироватці). Також можна використовувати сметанний, заварний або будь-який інший крем.
Пісний апельсиновий кекс – до речі, за цим рецептом і коржі для пісного торта можна спекти
- 400-450 г борошна, 100 мл олії, 100 мл води, 1 ч. ложка оцту, 1 ч. ложка соди, 0,5 ч. ложки кориці, 1 апельсин, 200 г цукру, 150 г родзинок. Для кольору можна додати дрібку куркуми.
Швидкий банановий кекс
- 2 банани, 80 г цукру, 120 мл рослинної олії без запаху, 200 г пшеничного борошна, 1 ч. ложка кориці, 1 г ваніліну, або чайна ложка ванільного цукру, 1 ч. ложка розпушувача для тіста, 1/3 ч. ложки соди, 2 ст. ложки кунжуту.
Пом’яти в тарілці банани виделкою в пюре. Додати олію, цукор і кунжут. Перемішати. Потім всипати в місткість борошно, зверху на нього – корицю, соду і розпушувач. Перемішати всі інгредієнти.
Змастити форму вершковим маслом, а зверху припудрити борошном. Щоб видалити зайве борошно, яке налипне на стінки форми, треба її перекинути догори дном і трохи стукнути зверху. Викласти тісто для бананового кексу у форму і поставити у духовку. Випікати 30 хвилин при температурі 180 градусів. Посипати пудрою. Кунжут в пісному кексі можна замінити на інші корисні добавки – родзинки, насіння чіа, соняшника, подрібнені горіхи.
Пісний пиріг з вишнями
- 0,5 л чаю або кави, 1 ст. ложка меду, 2 ст. ложки олії, 4 скл. борошна, 0,5-літрова банка вишень у своєму соку (сік не зливати!), 2 ч. ложки соди (оцтом не гасити!).
Заварити 0,5 л чаю або кави на ваш смак, дати трошки охолонути. Додати туди 1 ст. ложку меду, 1 скл. цукру, 2 ст. ложки олії, 4 скл. борошна, добре розколотими. Потім в окрему посудину вилити 0,5-літрову банку вишень у власному соку (сік не зливати!), додати 2 ч. ложки соди, перемішати і залишити на 5 хв (воно буде шуміти, пінитися, на колір стане синім), тоді з’єднати вишні з тістом, добре розмішати. Вилити на велике деко, застелене пекарським папером, пекти при 180 ОС близько 40 хв. Виходить дуже смачно, швидко і корж високий виростає. Рецепт Катерини Фалінської
Радимо також приготувати інші пісні пироги за перевіреними рецептами від господинь:
- Пісна монастирська бабка
- Штрудель з яблуками, родзинками і горіхами (з готового тіста філо)