Як підготувати смородину до зими
- Очищення. Приберіть стару мульчу та всі рослинні залишки. Восени вона зайва та призводить до зайвої сирості, гниттю, обмерзанню коренів при раптовому чи сильному заморозку. Мульча є можливим розсадником патогенів та притулком для шкідників, які з задоволенням там зимують.
- Обрізка. Методика такої обрізки відрізняється від звичайної. Обрізають гілки, яким в наступному році буде 3 роки, а в поточному — вже два. Зрізають не всі гілки, а на половині куща. А на наступний рік на іншій половині. Вся справа в плодових бруньках та у віці гілок. Плодові бруньки чорної смородини знаходяться в достатній кількості на кінчиках гілок. Зрізуючи їх, ми позбавляємо себе частини ягід. Але така обрізка стимулює нове розгалуження куща. При такому обрізанні кущ залишається вічно молодим — на ньому немає «старих» гілок. До закінчення сокоруху обрізку не рекомендують проводити.
- Мульчування. Цю роботу варто проводити перед передбачуваним снігопадом. Це мульчування прикореневої зони кущів смородини перегноєм. Він захищає та утеплює корені рослини, а навесні буде ідеально збалансованим добривом. Це повністю розкладена органіка, яка доступна корінню, що несе всі елементи живлення для рослини, щоб дати смородині зануритися в фазу спокою. Покладена рано органіка почне стимулювати рослину до нового зростання.
Радимо також прочитати:
- Чим потрібно підживити смородину у листопаді, щоб добре перезимувала
- Як збільшити врожай смородини: правила догляду за кущами
Post Views: 146